Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

Гергана Стоянова пред „Кой кой е“ и журналистката Антоанета Титянова: „Позитивна съм и съм способна да извърша невъзможното за един ден“

Популярната актриса и телевизионна водеща Гергана Стоянова – известна както с ролите си в киното, така и от малкия екран, в предаването „Кой кой е“ по Радио София и водещата Антоанета Титянова сподели: „Всички ние се въртим в неповторим танц… Телевизията е мястото, което ми дава разнообразие, за което съм мечтала. Професията на водещ ми даде трайните приятелства, родени в телевизията. Телевизията ме научи на нещо много хубаво – да ценя българския език“.

Вече две десетилетия гласът на Гергана Стоянова звучи от устата на любимите ни героини от сериали по всички телевизии. Дублира любимите ни сериали като „Чък“, „Касъл“, „Дъщерята на Елиза”, „Никита: Отмъщението“. Гласът й зрителите чуват от устата на Шарона в сериала „Монк”, на двете сестри в „Брак с чужденец”, на влюбената в Супермен – Лоис Леин и главната героиня Моника в „Докосване на ангел”.
В разговора актрисата разказва любопитни моменти при озвучаване на култови сериали, за това как попада в дублажа и има ли импровизация при този тип актьорска работа. Снимала се е както в телевизионни, така и в кинопродукции и чуждестранни филми – като италианската кинотворба „Джо Петрузино”. Това, което слушателите научават от интервюто е, че актрисата е изчела повечето книги за фонобиблиотеката и нейният глас е добре познат на слепите българи.
Гергана Стоянова има роли в 27 филма за БНТ, а с ролята във филма „Шивачки“ обиколи най-големите филмови световни фестивали. Съдбата й предоставя интересен шанс – да играе роля, свързана с нейното хоби. „Шивачки“ донесе много емоции и успехи на актрисата. Тя обича да шие, да експериментира, да танцува.
Наред с театъра, киното, дублажа и телевизионните продукции, тя е за известно време е поканена да работи в Министерството на културата и съветник на министъра. Винаги съм се занимавала с много неща. „Тренирах лека атлетика – бягане на средни и дълги разстояния, участвах в маратони на 15 и 20 км. Занимавах се с пантомима и народни танци, а после отделих един продължителен период от живота си на модата. Мога да правя всичко, което е свързано с облеклото - като се почне от шевната и плетачната машина. За щастие, различните неща, на които съм се посвещавала, ме направиха по-организирана вместо да ме разпилеят. Сега мога да се концентрирам и да свърша невъзможното за един ден.“
Дебютира през 1992 г. на театралната сцена и до 2000 година изиграва блестящи роли в драматичния театър на Перник и Пазарджик, в театър Барбуков и в театър „Сълза и смях“. След това я преоткрива киното, дублажът и телевизията. Популярната водеща се появява първо на екрана на БНТ в предаването „Знаете ли български?“, „Свят за двама“ и „Природата в нас“. Следва културната предаването „Иначе“ по bTV, което води до 2006 г. По-късно става водеща на дамското шоу „Огледала“ и на на предаването „Усещане за жена“ по TV7. Телевизията прави Гергана Стоянова много популярна и обичана от зрителите.
Малко хора знаят, че Гергана Стоянова има две дипломи за средно образование. Завършила е и средно специално училище за моден дизайн „Кирил и Методий“ в Бургас и е специализира моден текстил в Карнобат. Може би затова с лекота води предаването „Огледала“, където в света на модата се чувства в свои води.
През 1994 г. завършва НАТФИЗ със специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър“ в класа на проф. Надежда Сейкова. През 2007 г. Гергана Стоянова е един от репортерите във втория сезон на реалити шоуто Сървайвър БГ, озвучила е десетки сериали, но малцина знаят, че другата й голяма страст е танцът. „Това е най-голямата магия, през която съм минала. Танцът ме научи ме да откривам и да сънувам, докато съм будна. Да усещаш как измореното ти тяло олеква и полита – не е ли това магия?!? Ако успееш да организираш дните си в красив танц, няма да имаш загубени мигове от живота. Проблем на повечето хора е, че не умеят и не искат да живеят красиво. Не осъзнават в какъв неповторим танц се въртим всички“, обича да казва актрисата.
Животът на Гергана Стоянова е изключително динамичен, но тя наред с професионалните си ангажименти е любяща и всеотдайна майка. Обича да се шегува: „Дублажите са сложна работа. Понякога ми идва малко в повече, след като съм озвучавала 8 серии анимационни филми и като се прибера у дома и децата ме помолят да им чета приказка.“ Разказва дали е лесно да носи толкова дини под една мишница и дали децата й искат да тръгнат по нейните стъпки – в театъра, в киното, в журналистиката или модата?
Гергана Стоянова е родена в Бургас, но от десетилетия живее в София. „Обича да обичам. Обичам очите на щастливо малко дете и щастливите пламъчета в очите на влюбените“, казва актрисата. Но къде се чувства най-щастлива? Популярната актриса и телевизионна водеща, чийто глас е познат на милиони българи, разказва какво харесва в София. Столицата я привлича неудържимо, а от две десетилетия животът на актрисата е свързан с културната история на столицата
Цялото интервю на Гергана Стоянова с журналистката Антоанета Титянова можете да чуете по Радио София – предаването „Кой, кой е“. то ще ви срещне с една изключително креативна жена – актрисата Гергана Стоянова, която не спира да ни смайва с новите си проекти и начинания. Креативността и оригиналността са двете й качества, които я правят неповторима – независимо дали е на театралната сцена, пред кинокамерата или в телевизионния ефир. Ето линк към БНР, Радио София, предаването „Кой кой е“ - http://bnr.bg/sofia/post/100700051/gergana-stoanova-vsichki-nie-se-vartim-v-nepovtorim-tanc.

Антоанета Титянова