Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Актрисата Лилия Филипова:“Обиколила съм света, но не мога да живея далеч от София“

В предаването „Кой кой е“  по Радио София с водеща Антоанета Титянова актрисата Лиляна Филипова сравнява театъра с наркотик, с вдъхновение и с живот. Актрисата е добре позната на българската публика с блестящите си роли в театъра, където е изградила над 60 образа на сцената на Младежкия и на Пернишкия театър. Препечатваме статията от сайта на Радио София.

Лиляна Наумова или Филипова, както я познават мнозина от сцената и докато е съпруга на телевизионната легенда – доайена на БНТ – Никола Филипов, от младежките години е увлечена от художественото слово – пише разкази и есета. Едва когато става баба на две внучки, актрисата сяда и написва биографичната книга “Из моя театрален свят и още нещо”, която е вълнуваща ретроспекция на интересния й личен и професионален живот.

Лиляна е студентка по химия, когато попада в театралната трупа на Наум Шопов. И така съдбата си казва тежката дума – театърът я среща с любовта и красивата брюнетка сменя Менделеевата таблица с блясъка на сцената. Някак непринудено става актриса. На фестивала на художествената самодейност я забелязва актьорът Васил Кирков, който дава кураж на девойката да тръгне по артистичния път.
Лиляна Филипова започва кариерата си в златното време на театъра - млади актьори, добри режисьори, вълнуващи пиеси. Изиграва много интересни роли, като още с първото си появяване в пиесата на Иван Дончев „Сребърният пръстен” става популярна, тъй като има турне из цяла България. За ролята на Анна в пиесата на Иван Пейчев „Всяка есенна вечер” получава награда от Националния театрален преглед. Веднага я харесват и я канят в Младежкия театър, където играе до пенсионирането си. С пиесата за Апостолът на свободата открива всички младежки домове в страната под аплодисментите на първия ръководител на държавата Тодор Живков.
Любопитното е, че Лиляна Филипова играе роли все на изгори на велики българи. Помним актрисата от великолепния образ на либето на Левски от едноименната постановка на Васил Мирчовски, като Минка - възлюбената на Ботев от пиесата на Христо Лъчев. Отново тя е хубавата Мара от пиесата на Вера Мутафчиева “Из големия път”, в която се влюбва рицарят Кондофре, изигран от незабравимия Петър Петров. Мнозина научиха от спектакъла за село Кондофре, което и досега съществува на картата на България. На сцената Лили Филипова се чувства щастлива, а аплодисментите на публиката я зареждат с нови сили, правят я жива.
След пенсионирането при среща с колежки и приятелки актрисата чете или разказва случки из своя театрален живот. Първо се противи и отхвърля идеята да опише съдбата си, но всички я насърчават да издаде книга, за която актрисата разказва пикантни подробности в интервюто по Радио София. Непринудено се ражда биографичната книга на Лиляна Филипова “Из моя театрален свят и още нещо”.
Личният живот на актрисата е също толкова колоритен като професионалния й път. На сцената и покрай актьорството пламва любовта в живота й. Лиляна Филипова разказва за запознанството си с Николай Филипов, който се влюбва в нея от пръв поглед. Щом я видял си помислил „Тя ще бъде!“, а за запознанството им вина има Григор Вачков.
Въпреки че стартира актьорската си кариера в Перник, Лиляна Филипова израства в столицата. На сцената на читалището на Гара Искър е открит таланта й, в София изиграва и най-хубавите си роли в Младежкия театър. Изключително интересни са спомените на Лиляна Филипова за София – каква е била в детството и младостта й преди 7-8 десетилетия, какво й харесва актрисата в столицата сега.
Въпреки напредналата възраст Лиляна Филипова не спира да твори. Тя е едно от най-красивите лица на родната сцена и е сладкодумна писателка, която и в книгата си ни кара да почувстваме истинската магия на театъра и на словото.

Интервюто на журналистката Антоанета Титянова можете да чуете по Радио София в предаването "Кой кой е" на следния линкhttp://bnr.bg/sofia/post/100676990/aktrisata-lilana-filipova-obikolila-sam-sveta-no-ne-moga-da-jivea-dalech-ot-sofia

 

Антоанета Титянова