Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Художникът Иван Яхнаджиев: София не може да е в един цвят – трябва да е шарена и колоритна

 Популярният български художник Иван Яхнаджиев е гост в предаването „Кой кой е“ на журналистката Антоанета Титянова. Творецът може да оглави артистичната гилдията със своята благотворителност – няма друг художник в България, който да е подарил толкова картини, за да зарадва другите. Предлагаме ви статията от сайта на Радио София.

Иван Яхнаджиев е несравним. Добре познат е с характерния си рисунък и авангардност на картините, като експериментатор въвел различни модернистични форми на изкуството в България. Ако се върнем 16 години назад, ще видим Яхнаджиев като създател на бодиарта у нас. Казва, че голата плът сама иска цвета, въпросът е да я усетиш, да я почувстваш. Художникът разказва за разликата на бодиарта у нас, в Сардиния, Рим, Венеция, Франция, Германия, Сърбия и Швеция, където е рисувал върху женски тела.

Като студент в Академията го карат да рисува „по-убитичко“ във времето на тоталитаризма, когато се боят от пъстроцветието, което прелива от картините на Яхнаджиев. С горчивина творецът се връща 35 години назад, когато е изключен от СБХ, защото рисува като западните творци. Познал падението и възхода, Иван Яхнаджиев е толкова човеколюбив, защото животът не му е спестил нито черните, нито белите краски в живота. Колоритът за художникът е задължителен не само в творчеството, но и в облика на столицата ни. Художникът Иван Яхнаджиев може да живее в снежна Швеция или в слънчева Италия, но постоянно се връща в родната си София, която е увековечил в много от платната си.

Популярният и обичан художник Иван Яхнаджиев не спира да ни смайва с новаторските си проекти и начинания. Винаги ни възхищава неговата плодовитост и пъстроцветието на творбите му, които ни заразяват с жизненост и позитивност. Авангардист, новатор, иновативен и нестандартен като творчески рисунък и като светоусещане, Иван Яхнаджиев е творец, който с еднаква лекота включва в проектите си политици, артисти и десетки хлапета. Ако зависеше от него, светът щеше да е много по-добър и пъстроцветен.

Цялото интервю, дадено от художника на журналистката Антоанета Титянова по Радио София можете да чуете на следния линк - http://bnr.bg/sofia/post/100643443/hudojnikat-ivan-ahnadjiev-sofia-ne-moje-da-e-v-edin-cvat-trabva-da-e-sharena-i-koloritna

Автор: Антоанета Титянова