Банер
Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

Венета Атанасова: Обичам София, тук атмосферата ме провокира да творя

 В „Кой кой е“ гостува Венета Атанасова, известна от модния подиум с атрактивните си ревюта и от театралната сцена с незабравимите си роли.
Номинирана е две години подред на Фестивала на висшата и авангардната мода с призове за „Артистична мода“ през 1999 г. и за „Авангардна мода“ през 2000 година. 

Малцина знаят, че има регистриран промишлен образец в Патентно ведомство. Дизайнерката е носителка на отличието „Изток Запад” за иновации в модата, като наред с висша мода и дрехи за ежедневието прет-а-порте, тя първа създава колекция от нестандартни облекла с рециклирани материали, за което получава патент.

Венета Атанасова еднакво добре съчетава двете си дарби – актьорската и дизайнерската, като създава уникални тоалети за всекидневието и по официални поводи, но същевременно е и сценограф и автор на костюми за много представления – за деца и за възрастни. От нея разбираме кога дизайнерката взема връх в професионалната кариера и кога актрисата в нея държи да поеме главната роля в живота ѝ.

Завършила кукловодство в НАТФИЗ, Венета Атанасова дебютира на Варненска сцена с ролята на Лизистрата, като следват поредица от участия в мюзикъли за възрастни като „Дон Жуан“, „Пепеляшка“, „Сън в лятна нощ“... Играла е не само красавици, но баби и дядовци, тъй като в кукления театър всичко е възможно. Сега обаче, предпочита да е педагог по мода и актьорско майсторство и да предава опита си на младите.

Една от най-известните и изявени български модистки, участвала в десетки общи и самостоятелни ревюта, все повече обръща гръб на модата и на пищни и колоритни тоалети, за да се отдаде на работата с деца. Актрисата води Театрално студио IUVENES в Столичния център за работа с деца - обучава подрастващите в основите на актьорското майсторство, режисира и поставя постановки в театър Сфумато. Със своите възпитаници са представили спектаклите „Сън в лятна нощ“, „Троянската война“, „Женитба“ и „Глупаци“. Хореографията и костюмите също са нейно дело. Сценични костюми на дизайнерката пленяват с богатството на идеи. Венета Атанасова е категорична, че расте прекрасно младо поколение творци, които иска да научи на отговорност, екипност и самоувереност.

Популярната и обичана дизайнерка и актриса Венета Атанасова не спира да ни смайва с новите си проекти и начинания. Креативността и оригиналността са двете ѝ качества, които я правят неповторима в нейните творения – независимо дали са на модния подиум, на театралната сцена, в лични изяви или обучавайки плеада млади творци, актьори и дизайнери.

Приятно слушане! http://bnr.bg/sofia/post/100641839/veneta-asenova-obicham-sofia-tuk-atmosferata-me-provokira-da-tvora

Автор: Антоанета Титянова