Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Красимира Казанджиева е привързана към сцената и към София като именитите си предшественици

 В предаването „Кой кой е“ тази седмица гостува популярната актриса и поетеса Красимира Казанджиева.

Тя е добре позната с блестящите си роли в театъра, където е изградила 50 образа и е обиколила десетки страни с театрална трупа.

 Помним я от големия екран с филмите „Неспокоен дом“, „Насрещно движение“, „Юлия Вревская“ и „Салвадор Дали“, а също така и от телевизионния ефир - от сериала "Забранена любов".

Озвучила много филми, сериали и документални продукции, хората разпознават гласа й от сериалите „Дързост и красота“, „Отнесени от вихъра”, ,„Пътеводна светлина” и други. За Казанджиева тръпката е различна, когато е зад кадър и дублира, от емоцията да е лице в лице с публиката.

Казанджиева е автор на хайку поезия и на стихосбирката „Червени кокичета".

Актрисата с лекота борави със словото на театралната сцена и в своите стихове. На 17 години Красимира Казанджиева започва работа на мястото на Невена Коканова, след като директорът на Ямболския театър я вижда да рони сълзи пред ВИТИЗ. Майка й Екатерина Тодорова, която доживя до 102 години, до последно не й прости, че вместо да се занимава с английски език, избира театъра. Шеметна е съдбата на актрисата. Без диплома, без нищо, играе със самия Стефан Гецов в „Прокурорът” и в Народния театър.

Актрисата членува в литературен салон „Евгения Марс“ и е автор на много прочувствени стихове. Член на Съюза на българските артисти и на Съюза на свободните писатели.

Казанджиева е наследник на Тодорка Бакърджиева - първата българка, играла на театралната сцена. Тодорка е куриер на тайната революционна организация, верен съратник на Ботев, Левски, Захари Стоянов, Каравелов. Изпратила е Ботев за Козлодуй. „Казанлъшката мадона” е сред основателите на Народния театър.

Красимира Казанджиева се гордее с произхода си. На името на нейния вуйчо майор Георги Векилски има кръстена улица в София. Племенница е на Петко Наумов – създател на Първото музикално училище в България. Животът на актрисата е свързан с места-реликви за столицата, за които разказва в предаването „Кой кой е“.

Когато върви наперено по софийските улици, хората я поздравяват и се побутват: „Това е тя, гласът на Стефани Форестър”. Факт, България я познава и обича. За нея София е не само роден, но и любим град, който обича и не желае да живее на друго място.

Изключително интересна личност - една дейна и талантлива българка, Красимира Казанджиева влиза в дома ни с култовите сериали, аплодираме я постоянно на театралната сцена, а нейните стихове искрено ни разчувстват.

Приятно слушане! http://bnr.bg/sofia/post/100634761

Автор: Антоанета Титянова