Банер
Магдалена Гигова: Любовта е пиршество за душата

Маги Гигова е популярна журналистка и писателка, но хобито и е да пътува и е обиколила надлъж и нашир целия свят. Част от пътешествията си е събрала в книги, но последната й творба „Шепот от стари дантели” е посветена на любовта. И то на голямата любов на великите българи - известни писатели, артисти, музиканти и художници.

Авторката нарича разказите си „Пачуърк от чувства”, защото ги е снаждали от късчета любов, описани в спомени, интервюта, статии, мемоари, книги и прашни клюки. Но подтикът да напише книгата е 30-годишната й любов – какъв по-хубав подарък за партньора в живота от този.
От книгата става ясно, че дядо Петко Славейков е водел двойнствен живот. Имал е жена с осем деца в Трявна, но любовта на живота му била племенницата на Раковски – Катерина, с която живеел като със съпруга в Цариград.
Банкерът Атанас Буров пък зарязва пред олтара любимата си, напуска поста заместник-председател на Народното събрание, за да се бие в Блаканската война и чак след това се жени. Художникът Никола Танев не можел да рисува, ако няма в леглото си две жени и съпругата му Миша сама му намирала „музи”.

Не ти ли бе трудно да надникнеш в любовното ложе на българи, живели преди доста време?
- В началото се съпротивлявах вътрешно, защото се чудех откъде ще намирам факти и мислех, че патриархалните нрави емоционалният им живота е бил скучен. Оказа се, че хората са били доста разкрепостени и изскочиха неочаквани пикантни подробности, които изненадаха и мен, и читателите. Пък и навремето са били писмовни – изливали са душа в спомени, любовни бележки, вестникарски подлистници... Реших да събера любовните истории в книга, заради собствената ми любовна история, която продължава 30 г. Една приятелка ми подсказа, че едно томче с такива четива ще е най-подходящият подарък за моята половинка на годишнината ни.

Имаш ли любима история или персонаж?
-Клишето и валидно и за мен – книгите са като деца и не можеш някоя да обичаш едно повече. Аз обаче спокойно мога да призная, че любимка ми е Надя Ножарова, изпълнителката на шлагера „Аз живея за любов, но съм тъй усамотена” по музика на Йосиф Цанков и текст на Петър Увалиев. Тя тръгва на 17 години от Плевен, става звезда на оперетата, партнира успешно във филм на Иван Димов, омъжва се за испански граф, а после за строителен магнат. Когато почина през април 2014 г., тя остави наследство от 100 милиона долара (не е правописна грешка!). А в нейното имение на „Лонг айлънд” е сниман филмът „Дяволицата” с Мерил Срийп.
Всяка от любовните истории ме докосна по неповторим начин и всяка бе откритие за мен. Защото и аз, както повечето хора, имах превратна представа за „класиците”, онези, чиито портрети ни гледат строго от убечниците. Разбира се, бях дочувала градски легенди, но докато се ровех под литературния, художествения или театралния юрган, се чувствах сякаш гледам гоблен от обратната му страна – уж образът е същият, пък виждаш възелчета, дребни несъвършенства, стърчат конци. А от това картината става по-завладяваща.
За мен откритие бе любовната история между селянина от Разградско Иван Багрянов и потомката на крал Луи Филип – княгиня Евдокия. В моето съзнание тя беше отдадена на Дънов и рисуването стара мома, заета с политически интриги, която завършва живота си в манастир. А се оказа способна на бурни, дори безразсъдни чувства.

Ще има ли продължение „Шепот от стари дантели”?
-Тъй като историите продължават да излизат в рубриката „Великите любови” на вестник „Преса”, мога да кажа, че продължението се пише само. В моя случай апетитът за любовни истории идва с писането им.
Съобщи: Антоанета Титянова в. "Вестник за дома"
Публикува: Виктория Милчева