Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Проф. Елена Баева: „На финала винаги сме заедно”

 За забележителния си принос в изкуството актрисата проф. Елена Баева получи преди седмица второто по важност държавно отличие на Република България орден „Св.Св. Кирил и Методий” първа степен от президента Росен Плевневлиев.

Педагог, актриса и режисьор Елена Баева е създател и художествен ръководител на първото частно училище по актьорско майсторство за драматичен театър (1991), което през 1996 официално получава името Театрален колеж „Любен Гройс”. Завършила право в Юридическия факултет на СУ „Климент Охридски”, и НАТФИЗ тя изиграва редица култори роли на театралната сцена. Виден театрален педагог вече 45 години проф. Баева е помогнала за израстването на плеяда млади актьори. Автор на теоретични студии върху театрални проблеми, Елена Баева е омъжена за известния кинорежисьор Киран Коларов, който е познат на зрителската аудитория с филми като „Искам Америка”, „Испанска муха”, „Бунтът на L” и др.

При такъв богат и пълноценен житейски и професионален път като вашия, какво не знаят хората за проф. Елена Баева?
- Още от дете исках да се занимавам с театър. Нямах щастието да ме приемат в НАТФИЗ, когато кандидатствах, но ме приеха в Юридическия факултет. Завърших право и започнах работа в Родопския драматичен театър в Смолян при Любен Гройс, който беше режисьор там. Взех си държавните изпити за юрист и едновременно следвах във ВИТИЗ - аз съм от хората, които като започнат нещо, винаги го довършвам..
В НАТФИЗ съм била заместник-ректор 38 години и напуснах, за да хвърля всичките си сили в театралния колеж, защото натоварването бе голямо. Човек трябва да си даде сметка кой е той, какво може да прави и да не прекалява със себе си.

Свързана сте с творчеството дори и в семейството?
- За семейството си винаги говоря с обич. Имам прекрасна дъщеря Фани. Тя завърши кинорежисура при академик проф. Людмил Стайков. Ние с баща й Керан Коларов не сме искали тя да се занимава с нашата професия, но не успяхме да я опазим. Завърши, омъжи се за французин и живее във Франция от 13 години, където е търсена киноактриса. Партнира си с Жан Рено, Брат Пит и с други известни имена. Тя е уважавано име във Фраанция, а Жан Рено в едно интервю каза за нея колко добра актриса е. Въпреки, че е френска гражданка, си идва непрекъснато в България.
Съпругът ми Керан Коларов работи като режисьор. В последния му филм ”Ако някой те обича” дъщеря ни Фани и Деян Донков играха главните роли. Сега съпругът ми работи върху нов сценарий, дано има късмет и да успее да реализира всичките си творчески проекти. В днешно време никак не е лесно в Националния филмов център.

Кой режисира у дома и кой играе главната роля? Навярно там се раждат много творчески идеи?
- Прекрасно съвместно живеем под един покрив двама режисьори. Съпругът ми Керан Коларов също е завършил актьорско майсторство. Работил е като актьор в Димитровградския театър, след което завършва кинорежисура. Познат е със своите филми. Аз след правото и актьрското майсторство, взех и режисьорски изпит. Живеем изключително разумно, нестандартно, с дълбока и необяснима връзка - житейска и творческа. Нямаме навика да се бъркаме в работата на другия. Ако някой има нужда и иска да сподели нещо, го прави. Но това много рядко ни се случва. Когато той завърши свой сценарий, мога да го прочета, да си поговорим. Когато направи премиера на филм, аз винаги съм там. Когато аз имам премиера със студентите или с актьори от професионални театри, той уважава премиерите ми. Никога не съм отивала на снимачния терен, когато работи. Той също никога не е идвал на мои репетиции. Така творчески всеки от нас работи върху своите проекти, а на финала винаги сме заедно на премиерите.

На кой си кръстена Елена Баева?
- Името Елена, което аз нося, е на моята баба - една прекрасна, нежна малка женица от Варна, която е имала осем деца. Отгледала ги е, въпреки че рано е останала вдовица. Баща ми е габровеец и който е бил в Габрово знае, че има мост, който се нарича „Баев мост” - на нашия род. Моят вуйчо е известният меценат д-р Петър Цончев - завършил в Русия медицина, той е сред култур трегерите на Габрово. От него е дарена голямата библиотека в Габрово. Габровци и ние се гордеем с този човек. Дядо ми е имал на ул. „Пиротска” магазин за вълнени платове “Братя Баеви”.

Крася Титянова