Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

ОФЕЛИЯ СЛАВКОВА С „ПРИКАЗКИ ЗА ЛЮБОВТА”

През юли е дебютната, но грандиозна изложба, която с огромно нетърпение се очаква във висшите политически, изкуствоведски и бизнес среди. Тя е на очарователната бизнесдама Офелия Славкова, която сме свикнали да аплодираме в номинации за мениджмънт, а сега ще видим в друга по-различна светлина - като „душеприказчицата Лия”.

Името на Офелия Славкова е познато на широката общественост като управител на одиторското дружество „Глобъл Одит Сървисез”, което работи с Народното събрание, МВР, Български митниц, Комисия за регулиране на съобщенията и още много правителствени организации и крупни финансови институции, с фирми

и неправителствени организации.Познаваме интелигентната блондинка като експерт и консултант по важни за страната ни европроекти, която дава специализирания си коментар по важни и актуални икономически проблеми, свързани с икономиката и одиторската дейност.
Може би това прави още по-значим първия й артистичен дебют в Дом на архитекта на 4 юли, където една от най-желаните моми в България ще изложи 109 мащабни и грандиозни платна.
Страстта на Офелия Славкова към изобразителното изкуство винаги е присъствала като златна нишка в нейния живот – като тийнейджърка, когато желанието й да се занимава с дизайн, я изкарвало с триножник сред природата да рисува пейзажи. По-късно тя става запален колекционер на творби на художественото изкуство, докато срещата й с н. с. Стефка Балджиева, създателка на методиката за рисуване на подсъзнателно ниво. Офелия завършва нейната Школата за нетрадиционна живопис, специализира в поредица от практически програми и професионални сесии и накрая завършва блестящо и майсторското ниво на обучение при именитата Стефка Балджиева.
Гледайки завладяващите композиции, натюрморти, пайзажи и футуристични платна на Офелия Славкова, не можем да не затаим дъх пред дълбокия замисъл, красивия рисунък и емоционалното им въздействие. Сякаш се потапяме в един нереален, приказен свят на любов, нежност и изящество. А ваятелката с бои и емоции е приятен събеседник, със сърце отворено не само към творчество, но и към благотворителност и към мащабна креативна дейност.

Не мога да се сдържа и да не те попитам къде е връзка между одита и рисуването?
- Няма такава. Много са противоположни, но смятам, че ако човек се отдава единствено на едно и също нещо, се насища. Имам потребност и желание и за одита, и за рисуването. Имам чувството, че ако се занимавам само с рисуване, няма да се наслаждавам толкова много на този процес, както и ако единствено одитът запълва живота ми. Имала съм периоди, когато съм се занимавала само с одит и виждам разликата. Сега се чувствам много по-центрирана, одухотворена, спокойна.

Кога сядаш да рисуваш, кога те спохожда музата и желанието да твориш?
- Обичайто, когато се чувствам добре, когато съм спокойна. Пускам си хубава музика и се оставам чувството да ме поведе. Във всички картини се старая да предам хубавите емоции, да заредя и другите с тях.

Скоро след изложбата ще трябва да се разделиш с доста от творбите си. Няма ли да ти е мъчно?
- Всяка картина ми е скъпа, защото е съхранила кътчета от мен и моята душа. Всяка една много ме докосва и е част от мен, но съзнавам, че тя има свой бъдещ адресант. Той ще я притежава и тя ще промени по някакъв начин живота му. Много хора, които притежават мои картини споделят, че те са променили живота им към добро. Това много ме радва.

Тази изложба осъществена твоя мечта ли е?
- Може да се каже, защото като дете копнеех да имам триножник, излизах нависоко да гледам планината над село Черна Гора и да рисувам с бои, фулмастри, пастели... По съвет на родителите ми се насочих към по-сериозна и стабилна професия, но изобразителното изкуство винаги ме е привличало неудържимо.

Как се разказва за любовта с багри?
- В моите картини присъства любовта, като по-глобално понятие - огромната любов на Създателя към всичко и всички, любовта, с която онзи „по-висш разум” е създал всички прекрасни неща: като природата, на която се наслаждаваме и ни зарежда, живота, красотата, която ни заобикаля и откриваме във взаимоотношенията между всички живи същества.

Как би изглеждала картина под название "Моята любов към счетоводството"? Може би в нея ще имадоста математически знаци?
- Казват, че счетоводството е симфония от цифри, така че вероятно ще има много цифри и една ... диригентска палка. Предварително не мисля каква е темата, а картините и посланията идват при мен сами.

Какъв е характерът на одитното дружество, което управляваш?
- "Глобъл Одит Сървисез" е специализирано предприятие и като такова извършва одиторски и консултантски услуги за бизнеса, за институциите в България, одиторски услуги по версификация на финансова информация на фирми и проекти. Работата ни е изключително отговорна, защото всъщност ние не сме просто счетоводители или проверители, ние продаваме „доверие” на потребителите на финансовите отчети, инвеститорите, кредиторите и редица национални и международни организации.
Виктория Милчева