Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

„Личният живот на Мария Терезия“ от издателство „Милениум“

Личният живот на известните хора винаги е бил предмет на особен интерес. Като че ли именно в тази сфера на познанието историческите изследвания се приближават най-много до вкусовете на широката публика – заради пикантните подробности, екстравагантността и безсрамието на онези, които в същото време създават историята.

Често истината е толкова любопитна, че прилича на филмов сериал и фактът, че всъщност става дума за действително случили се събития, е особено завладяващ. Защото в крайна сметка филмовите сюжети твърде често са заимствани от действителността.
На пазара излезе най-новата книга от сензационната поредица на издателство „Милениум“ за тайните на великите – „Личният живот на Мария Терезия“ с автор историкът и изследовател Ростислав Ботев.
Eрцхерцогиня на Австрия, кралица на Унгария и Чехия и императрица на Свещената Римска империя, Мария Терезия е сред най-забележителните фигури в историята на модерна Европа. Множеството историци, занимаващи се с нейната личност, констатират, че освен единствената жена, която заема престола на древния род на Хабсбургите, тя е и най-успешният владетел сред тях.
Чиста историческа случайност я изпраща начело на една от най-влиятелните европейски монархии – във време, в което участието на жените в обществения живот е ограничено от всякакви нормативни уредби и социокултурни нагласи. Още с качването си на трона, тя е принудена да води битки с външни и вътрешни врагове, за да докаже на света и австрийските аристократи, че е достойна за короната. Успешните ѝ военни кампании се редуват с мерки за подобряване на жизнения стандарт на населението.
По време на управлението ѝ кралството ускорено се модернизира, а успехите в управлението вървят в хармония с тези в интимен план – тя има дълбока връзка със съпруга си Франц Стефан, ражда му шестнадесет деца, а наследниците ѝ носят короните в шест различни държави. Неспирна в стремежите си, тя често крои военни стратегии и посещава бойните полета, дори и бременна с поредния наследник на империята.
И докато поддържа културния и икономически възход на държавата, Мария Терезия се изправя пред много изпитания в личен план – макар и до смърт вярна на партньора си, след 16 бременности, той отклонява поглед и към други знатни дами. тяхната връзка, макар и цветуща за пред обществото, всъщност е разкъсвана от противоречия – преминава от дълбока любов и хармония, през страст и ревност, разочарования и измени.
Личността на Мария Терезия играе огромна роля в епохата на Просвещението и оставя дълготраен отпечатък в европейската история. Тя е пример за това, че има ситуации, при които политиката и личните изживявания не само са тясно свързани, но могат и да са тъждествени.
Изпълнена с исторически акуратни сведения за действията на тази необичайна владетелка, и с пикантни подробности от интимния ѝ свят, „Личният живот на Мария Терезия“ е първото изследване на български език, което се занимава подробно и в детайли с тази интригуваща персона, оставила своя отпечатък в историята на Европа и света.
Съобщи Антоанета ТИТЯНОВА