Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Станислав Марашки с награда за хумористичен разказ

"Пак получих двойка! ", възкликна хумористът Станислав Марашки, като по този шеговит начин се похвали за втората си награда от 13-ия Национален конкурс за хумор и сатира в Кубрат. Това е 11-тата поредна награда на сатирика от общо тринадесетте издания на литературния форум, като преобладаващата част от наградите са втори. Но едва на тринадесетото фатално издание от конкурса Марашки съзря в числото 2 особената символика на най-ниската училищна оценка, сякаш за да открие положителната и антитеза в тържествения свят на наградите.

Тази година дипломът и паричната премия бяха присъдени на Марашки за хумористичния му разказ "Задочник". В творбата студентът по политология Драган Витанов се опитва да промени датите на всички изпити съобразно датите на поредния политически митинг в София, за да ползва безплатния автобусен превоз за протестиращите от провинцията - един злободневен сюжет, който пъха любопитен нос в нелицеприятното второ Аз на опозиционната дейност в България, оценена подобаващо от председателя на журито Весел Цанков и критика Митко Новков, член на комисията.
Организатори на конкурса са община Кубрат, клуб на хумориста "Жарава" в града , БНР и Конфедерация на българските писатели - клон Кубрат.
Нека припомним, че Станислав Марашки е завършил френска филология. Автор е на няколко сатирични книги ина множество хумористични разкази, фейлетони, лирични и хумористични стихотворения, пръснати щедро в периодичния печат. Работил е като преподавател по френски език и литература, журналист във в-к „Студентска трибуна” , редактор в Общинска телевизия Карнобат, литературен наблюдател във в-к „Кукуригу”, зам.главен редактор на в-к „Забранено за мъже”, преводач в електронното българо-френско списание BulgariЯ, водещ на рубриката „Литературен концерт” във в-к „Бургас днес и утре” и др. Член е на редколегиите на литературните списания „Жажда” и „Лик”, основен идеен генератори рецензент на алманаха на Конфедерация на българските писатели „Думите”. Важна част от усилията му за популяризиране на българската литература зад граница е дългогодишното му сътрудничество с преводи и литературна критика на сп.”Ревю периодик”- Париж. Специализира се в областта на превода на хумористична проза от български автори на френски език.
Негово дело са и преводите на стихосбирките на швейцарската поетеса Катрин Емри „Маршрути”, „Не спира времето” и „Силата на думите”. Марашки е редактор на 35 книги. По негова идея и като председател на жури бе организиран конкурсът „Голямата книга на малкия град”, чрез който беше даден път на много талантливи автори от най-отдалечените кътчета на страната.
Член е на СБЖ , зам.председател на бургаския сатиричен клуб „Морски таралежи”, основател е и пръв председател на Конфедерация на българските писатели. Песни по негови стихове звучат редовно от сцената на Сатиричния театър „Алеко Константинов”.
Марашки е носител на 35 национални литературни награди, както и на почетния знак на Бургас и почетния знак на Министерството на културата „Златен век” за цялостен принос в развитието на българската култура.