Банер
Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

Книга за вехти войводи от „Милениум“ -„Хайдути. Български войводи до края на XIX век“ от Иван Първанов

Ново книжно бижу с логото на „Милениум“ заблестя на родния пазар. Това е патриотичното издание „Хайдути. Български войводи до края на XIX век“ от утвърдения автор и журналист Иван Първанов. Внушителният том събира на едно място както популярни, така и по-малко известни факти за над 220 български войводи, действали в периода от падането на българските земи под османското владичество до края на 19 век.

Премиерното заглавие е своеобразна енциклопедия на хайдушките чети като част от организираното българско националноосвободително движение и е подходящо както за по-запознати с историята читатели, така и за тези, които желаят да научат повече и да обогатят мирогледа си. Изследването на Иван Първанов започва с първия организиран бунт срещу османските поробители – въстанието в Северозападна България начело с князете Константин и Фружин през 1404 г. Хронологията на съпротивителни действия на българите, представена в книгата, показва че дори и в най-тежките години родината ни продължава да ражда силни и непокорни бунтовници и герои.
Години наред из поробеното ни отечество се носят имената на страшния Страхил, безпощадния Чавдар, могъщия Вълчан, безкомпромисния Чакър, огнения Индже, непобедимия Кара Колю, непримиримия Петко войвода – все народни закрилници и мъстители за неволите на унижените и оскърбените. Горите кипят от негодуванието и готовността за саможертва на многобройни хайдушки дружини. Планините стават арена на епични сражения.
Главните участници в тези паметни битки са всъщност героите на патриотичното четиво – класически „вехти“ войводи, нови патриоти и революционери, както и няколко десетки забележителни жени – байрактарки и нишанджийки, които „под прикритието“ на мъжките дрехи и отрязаните си коси повеждат собствени чети за освобожаване от робството. Всички те напускат уюта на дом и семейство, за да въстанат срещу насилието и неправдите, за да пролеят кръвта си за родината. Мнозина от тях дават живота и силите си за освобождението и на други поробени братя християни. Имената им са увековечени в народните песни, издигнати са им бюстове и паметници, ала какво всъщност се крие зад легендата? Какво в действителност знаем за подвизите им?
Съдбите на тези мъже и жени са белязани от престъпления, мъст, предателства и интриги, вражди и приятелства, пътешествия и приключения, авантюри, обири и екзекуции, но най-вече с героизъм и безсмъртие – повече, отколкото във всеки съвременен роман. Книгата „Хайдути. Български войводи до края на XIX век“ може да бъде четен не само като историческо свидетелство на времето и източник на национална гордост, но и като поучение по доблест и героизъм, по непримиримост и свободолюбие.
Съобщение Тони Титянова