Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

ВЕНЦИСЛАВ ВЕНЕВ: БТС ВЪЗСТАНОВЯВА ЮНОШЕСКИЯ ТУРИСТИЧЕСКИ СЪЮЗ

За ролята на младите в спорта и туризма говори министърът на младежта и спорта Димитър Илиев, повеждайки поход към Черни връх, където хиляди честваха Деня на организирания туризъм в България. Министърът връчи на БТС и неговия председател Венцислав Венев Удостоверение за статут на национална организация за спортно-туристическа дейност по време на Националния туристически събор с думите: „Пожелавам в този специален ден на всички, които обичат туризма, ползотворна работа за осигуряване на по-добри условия за българските туристи в нашите планини. Призовавам младите хора да открият планината, да я посещават и така да бъдат по-здрави.”

„За нас това е исторически момент - върнатото доверие в БТС като национална организация за спортно-туристическа дейност. От 8 години очакваме да получим този статут. Притежанието му е ангажираност и отговорност за постигането на целите на БТС като организация, много работа от всеки клуб, всяко туристическо дружество и всеки от нас. Нашата планинска база и инфраструктура трябва да станат по-привлекателни, а туристите да бъдат удовлетворени от престоя им в хижите и планините”. Председателят на БТС се обърна към дошлите от туристически дружества от цяла България с думите: „Увличайте младите хора с вас, те са бъдещето. Слава на туризма!“ Преди това заедно с изпълнителния секретар Лъчезар Лазаров и членовете на УС на БТС Атанас Сивков и Васил Николов поднесоха цветя на барелефа на Щастливеца. На Витошкия първенец Илин Димитров - секретар на президента Румен Радев по образование, култура и туризъм, посочи, че „България е страна, целуната от Господ“, а „БТС има нови инициативи и пожелавам кураж, за да ги осъществите. Имате нашата подкрепа.“


Последваха приветствие от Анатоли Илиев – зам. председател на фондация „София – европейска столица на спорта”, поздравителни адреси от кмета на столицата Йорданка Фандъкова, ректора на НСА „Васил Левски” проф. Н. Изов и др. Сред официалните гости бяха Ал. Шопов – ръководител катедра „Туризъм, алпинизъм и ориентиране” в НСА, експерти от Дирекция на Природен парк „Витоша” и др.


Бяха наградени победителите във „Витоша рън 2023“ – състезание по планинско бягане от НДК до Черни връх.эвръчени бяха грамоти за участие на туристически дружества и в инициативата „Мама, татко и аз заедно на Черни връх”, награди на участници в движението „Покорител на 10-те планински първенци”. Програмата включваше изпълнения на хор „Планинарска песен” и „Иван Апостолов” при ТД „Калабак” – Петрич, празнична „Хоротека с Алекс”.


На високия Витошки връх бяха напомнени акцентите в бъдещата работа на БТС: привличане на младите хора в редиците на БТС, обучение на кадри (курсове за планински водачи и инструктори по туризъм), организиране на детски образователни лагери. Най-важни остават спортно-туристическите дейности по Националния календарен план и календарните планове на туристическите дружества, поддържане на материалната база и дейностите по маркировка на туристическите маршрути, развитие на националните движения и особено дигитализацията на обектите в „Опознай Родината – 100 НТО“.


Новият статут на БТС като престижна национално представена организация, която работи в полза на всички планинари у нас, изисква туристическите клубове и дружества в страната да са готови да участват в различни проекти на общинско, национално и европейско ниво за маркиране на маршрути, ремонтни дейности на хижи и заслони, спортно туристически прояви и др.
Антоанета Титянова, Агенция Форум България
снимки БТС