Банер
Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

„Как да създадете свой собствен дигитален пътеводител?“

Нов проект за младите в сферата на културно наследство и културния туризъмПет държави обединиха усилията си (Италия, Нидерландия, Великобритания, Гърция, България) и създадоха обща платформа Digital Heritage Tour Facilitator, целяща да помогне културния туризъм и неговата дигитализация сред младите хора. Над 60 младежи, обучаващи се в областта на туризма, присъстваха на обучителен семинар „Културно наследство и културен туризъм. Как да създадете свой собствен дигитален пътеводител“. Подобно на тях, всеки може да тества лично платформата, включително на български език.

Проектът предлага гъвкаво обучение за преодоляване на пандемичната криза в културната област, насърчавайки дигиталните и творческите умения на младежите. Все повече умения са необходими на професионалните кадри в секторите на културата и туризма, свързани и с дигитална трансформация за професионално израстване в нова специализирана и конкурентна индустрия. Платформата помага на ползвателя да популяризира ресурсите за културно-исторически туризъм, развивайки умения и в дигиталния дизайн. Подпомагането на културния туризъм е жизненоважно за културното наследство, което пострада от COVID-19.
Около 13% от световните музеи бяха изложени на риск никога повече да не отворят врати, а 80% от обектите на световното наследство на ЮНЕСКО бяха затворени за посещения в периода на карантина, което засегна хората, работещи в сектора. Това повдигна въпроса за създаване на дигитални възможности за работещите в туризма и развитието на културния туризъм в дигиталния свят, предлагащ интерактивни потребителски инициативи за преосмислянето му. На дневен ред се постави въпросът за необходимостта от дигитализация, която засяга най-вече младите хора, търсещи реалиация в сферата на туризма. От решаващо значение е да разполагат с дигитални умения, което ще формира по-голяма устойчивост на сектора. Посланието на проекта HerTour4Youth по програма „Еразъм+“ е:

Ако сте млад човек, търсещ работа в сектора на културнo-историческия туризъм, това е мястото за Вас!“
Национален туристически клъстер "Българският пътеводител", който е българският партньор по проекта, организира в НЧ "Св.Св.Кирил и Методий 1924" в столицата обучителен семинар, който премина при небивал интерес и с присъствието на над 60 младежи. Младите хора от специализирани паралелки по туризъм от Софийска гимназия по хлебни и сладкарски технологии бяха обучени как да съчетават знанията за устойчивостта в културно-историческия туризъм и дигитални умения, за придобиване на умения в областта на управлението на културно-историческия туризъм и дигиталния дизайн. Десислава Минчева ги обучи как да работят с платформата, а журналистката с дълъг опит и отличия в сферата на туризма Антоанета Титянова ги запозна с „Дигитализацията и въздействието й върху културния и кулинарен туризъм в България“. Поли Иванова - издател на престижното списание за туризъм „Дестинация България“ говори за „Предизвикателства пред туризма в областта на културното наследствослед COVID-19“, а Георги Йорданов от „BG Guide“ демонстрира подхода за мотивиращо геймифицирано обучение, което съчетава учене чрез практика и чрез персонализирани дигитални инструменти, според специфичните нужди на целевата група.
Това е пореден международен проект на Национален туристически клъстер „Българският пътеводител“, фокусиран върху прилагането на иновативни решения за устойчиво развитие на туризма, в т.ч. дигитализация на туристическите услуги, в партньорство с CIVIC Computing (Великобритания), ЮНЕСКО Клуб за Пирея (Гърция) , HEIMAT Фондация (Нидерландия), Асоциа ция M.O.R.E. (Италия)
В платформата можете да влезете:

www. hertour4youth.erasmusplus.space/…/digital-designer
Текст и снимки: Антоанета Титянова, Агенция Форум България