Банер
Кметът на Забърдо с общобългарски курбан

За 16-и път в навечерието на Новата година на разклона за „европейското селище“ у нас Забърдо се състоя общонационален курбан за жертвите на пътя, организиран от Валентин Черпоков. „Призивът с курбана е всеки да пази другия, да пази себе си и да се приберем живи по домовете си. Всяка година в катастрофи в страната умира население колкото две родопски села. Правим национален курбан никъде по пътищата на страната да няма жертви“, сподели кметът на Забърдо, по чиято инициатива бе организиран традиционният предновогодишен курбан „Мир на пътищата на България“.

Над 800 души хапнаха за здраве от осветения от епископ Висарион, в съслужение със свещеници от Смолянска област, курбан от телешко месо на отбивката към Забърдо по пътя Пловдив-Смолян. Официални гости на благотворителното общонационално събитие бяха кметът на Чепеларе Боран Хаджиев, областният управител на Смолян Стефан Сабрутев по покана на организатора - кмета на Забърдо Валентин Черпоков, който сподели пред медиите: „Желанието е да почетем всички загинали по пътищата на родината през 2022 г. и да се помолим за по-малко жертви по пътищата на България през следващата година. Всичко, което ни се струпа през последните години, и с тези катастрофи е трагедия. Като кмет с 30 години стаж на кметския стол имам дългогодишни наблюдения, че дори дъроавата да се опитва да направи повече за по-доброто състояние на пътищата и затягане на мерките, докато не се промени културата на шофьорите, жертви по пътищата ще продължи да има. Държавата трябва да прави още много за подобряване на пътищата и за безопасността на движението, но докато не променим културата на поведение, нищо няма да се измени. Най-вече да не сядат зад волана пияни. Напоследък много деца вземат ключовете от автомобилите на родителите си, карат колите и стават тежки инциденти“, сподели кметът Черпоков, който нашумя по света с интересните национални кампании на селото и неговите „евробаби“, а в страната се прочу с общонационалните си обществени инициативи и в последния месец със спечелването на голямата туристическа награда - статуетката „Златна роза“ на седмите годишни награди в туризма, организирани от Министерството на туризма, за статия за село Забърдо.
На отслужения водосвет за здраве под надслов „Мир по пътищата на България“, целящ по-малко жертви по пътищата, присъства и директорът на ОД на МВР Костадин Пачеджиев, който осведоми, че регионът е с по-малко загинали при катастрофи. През годината имаше трима загинали при пътни произшествия и бе намален броят на тежките катастрофи и на ранените.
На дошлите на събитието освен телешки курбан с питка бяха раздадени 800 специално изработени вълнени шапки с надпис „Мир по пътищата на България“ и няколкостотин суичера с изображение на уникалния паметник в родопското село Забърдо „Гълъб на мира“. Те са дарение от изселник в Турция от Асеновград.
Кметът на Забърдо Валентин Черпоков - организатор на общонационалната инициатива отправи послание към шофьорите да карат внимателно, преодолявайки обичайното празнично бързане и високи скорости, благодарност към местен фермер, дарил месото за курбана и изрази желание за поредно голямо общонационално и европейско събитие, което ще се състои в Забърдо на 9 май 2023г.
Текст и фоторепортаж АНТОАНЕТА ТИТЯНОВА