Банер
Почетният консул на Йордания в България – Н. Пр. д-р Хасан Ал-Бармауи откри барелеф в Златица

На 28 октомври в Алеята на славата в Златица бе открит барелеф и възпоменателна плоча на известния художник Георги Златанов, във връзка с 90 г. от рождението. На откриването присъстваха почетният консул на Йордания Негово превъзходителство д-р Хасан Ал Бармуи, посланикът на Монголия Н. Пр. Лхагвасурен Саянаа, зам.-министърът на културата Пламен Славов, зам.-областният управител на Софийска област Дарина Николаева, кметът на община Златица Стоян Генов, председателят на ОбС-Златица Любомир Цветков, общински съветници, единият от синовете на художника Теодор Златанов, общественици и граждани.

Барелефът и паметната плоча бяха открити от зам.-министъра на културата и кмета на общината, който сподели, че Георги Златанов е оставил забележителна диря в историята на Златица, а творбите му са пропити от любовта към родния град. Майсторът на живописта е създал повече от 600 платна и графики и значима част от тях са включени в преиздадения албум „Георги Златанов“, който бе представен по-късно в читалище „Христо Смирненски“, където гостите и официалните лица разгледаха и изложба с негови творби. Новият албум съдържа множество фотографирани картини на художника, подбрани и подредени от д.и.н. Иван Иванов и Христо Ковачев, издадени от издателство „Златен змей“.
Почетният консул на Йордания Негово превъзходителство д-р Хасан Ал Бармуи поднесе букет в знак на почит към делото на Георги Златанов и благодари на кмета на община Златица Стоян Генов за поканата да бъде част от значимото събитие. Предстои сближаване в областта на културата, икономиката и туризма на Златица с Йордания, като желанието за сътрудничество е потвърдено и от двете страни.
На събитието присъстваха и културни общественици от страната, свързани със Златица, като Мария Елмазова, Евгения Атанасова, Антоанета Титянова – член на УС на СБЖ и Христо Станков – директор на БАФЦ „Нестия“, съорганизатори на Първия празник на накита в с. Петрич с община Златица.

Текст и снимки Антоанета ТИТЯНОВА