Банер
Банер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация и  начин да  закупите книгата "Обичай ме навеки" 

Продължава...

ПОТОПЕТЕ СЕ ВЪВ ФЕСТИВАЛНИТЕ „ДНИ НА ДУНАВ“ В ГРАД ВИДИН МЕЖДУ 29 ЮНИ И 3 ЮЛИ

От 29 юни до 3 юли град Видин ще е център на множество международни изяви. Многобройни събития по проект Градски бранд Дунав+ (DANUrB+) ще изпълнят улиците на град Видин и ще отбележат подобаващо „Дните на Дунав“, провеждани едновременно в няколко държави по поречието на реката. Стартът е на 29 юни от 18:00 ч. пред Художествената галерия „Никола Петров“ с откриването на изложба на оригинални архитектурни и градоустройствени предложения за интегриране и оползотворяване на р. Дунав в свиващите се крайдунавски градове – Видин, Белене, Силистра, Гюргево, Кълъраш и др.

Проектите са част от DANUrB+, а техни автори са студенти по архитектура и градоустройство от Нов български университет и Университета по архитектура и урбанизъм "Йон Минку".
След успеха на първата Регионална конференция в Русе-Букурещ, на 30 юни във Видин и на 1 юли на отсрещния бряг - в гр. Калафат - ще се проведе Регионална конференция по DANUrB+. Тя ще е на тема „Творческият Дунав. Свързаността – ключът към преодоляване на „процеса на свиване“ и ще се фокусира върху възможностите за развитие на българските и румънските градове по поречието на река Дунав. Акцентът на Конференцията е върху изграждането на културни мостове между дунавските общности, значението на креативните и творчески индустрии и оползотворяване на културно-историческото наследство като инструменти за преодоляване на икономическите и социални предизвикателства. Всеки желаещ да участва може да се регистрира безплатно и да изпрати своята презентация до 24 юни на страницата на събитието или на Фейсбук страницата.
Като паралелна сесия към конференцията на 30 юни ще се проведе работилница и фокус група по проект Living Danube Limes (Жив Дунавски лимес), организирана от Национален туристически клъстер „Българският пътеводител“. Нейният фокус е върху значението на римското наследство и свързаните с него възможности за устойчиво опазване, устойчив туризъм и инфраструктурни мерки. Жив интерес за присъстващите ще представлява виртуалната 3D реконструкция на Бонония – избрана за пилотен обект в България не без заслугата на археологическите разкрития с участието на проф. Здравко Димитров и Регионален исторически музей-Видин – асоцииран партньор по проекта. Римското наследство в гр. Видин ще бъде част от уебсайт и мобилно приложение, които ще представят по интерактивен начин археологическите обекти на римски укрепления, крепости и селища в района на река Дунав.
Черешката на тортата ще бъде поставена на 2 и 3 юли, когато феерия от звуци, гледки, вкусове и емоции ще завладеят Видин. Фестивалът "Богатствата на Дунав" ще се проведе в Крайдунавския парк и ще предостави разнообразни атракции и забавления за всички присъстващи, включително фолклорна програма с музика и танци, плаване с моторни и Драконови лодки, демонстрация на традиционни занаяти за региона, дегустация на местни ястия и вина и т.н. За любопитните ще има ден на отворените врати на музеи и галерии, плюс безплатни турове из малко познатите исторически и архитектурни обекти, а за почитателите на силните усещания ще има възможност за скокове с бънджи и полет с балон. За доброто настроение в късните часове на 2 юли ще се погрижи DJ Yveso с комбинация от мощен саунд и светлинни ефекти на фона на емблематични исторически сгради. 
Организатори на събитията са Национален туристически клъстер „Българският пътеводител“, Община Видин, Нов Български Университет, Национален център за изследване и развитие в туризма (Румъния) и Община Калафат.
Национален туристически клъстер „Българският пътеводител" (www.bg-guide.org ) е туристическа организация в подкрепа на устойчивото развитие на туризма, вкл. в по-малко познати дестинации. Сдружението реализира мисията си чрез въвеждане на иновативни методи и услуги в туризма, обучения по предприемачество и дигитализация в туризма, организиране на туристически събития, фестивали и др.
DANUrB+ - „Градски бранд Дунав+: Изграждане на регионална и местна устойчивост чрез валоризация на културното наследство по река Дунав“, финансиран по Програма за транснационално сътрудничество „Дунав 2014-2020“. Проектът е съ-финансиран от фондовете на Европейския съюз (ЕФРР и ИПП) и от Националния бюджет на Република България.