Банер
Кой има апетит и иска да открадне елитния Джаз фестивал в Банско

На 15 май се навърши половин година от смъртта на д-р Емил Илиев – създателя, идеолога, стратега и 23 години организатор на Международния джаз фестивал Банско. На същия ден неговата съпруга и наследничка на фестивала д-р Таня Илиева даде пресконференция, в която разкри опитите за посегателство върху най-елитния и в международен план български фестивал – Джаз фестивала в Банско по подмолен и неправомерен начин.

 Годината, когато трябваше да се проведе фестивал, който да отдаде почит на неговия създател и организатор – д-р Емил Илиев, който нареди българския музикален форум редом с най-големия джаз фстивал в Монтрьо и успя да превърне Банско в лятна дестинация за международен туризъм, станахме свидетели на непочтеност и сили от задкулисието опитват да си присвоят този културен продукт, представящ българската музика и цяла плеяда световни знаменитости в сферата на джаза.

Д-р Таня Илиева: Никой не поставя под съмнение значимостта на това грандиозно музикално събитие, донесло толкова слава на града както в национален, така и в международен план. Неслучайно за неговата пупулярност се пише в учебниците – в международния учебник по английски език за езиковото обучение на учениците от Втора английска гимназия Томас Джеферсън. Фестивалът се превърна в емблема на културния живот на град Банско и го направи предпочитана лятна туристическа дестинация. Сцената в Банско стана престижно място за изява на едни от най-известните и елитни български и международни изпълнители. Джазмени и приятели на джаза от цял свят с нетърпение очахваха през годините анонсите на програмата и участниците. Фестивалът беше създаден в далечната 1998 г. като премина през много трудности и предизвикателства, но се утвърди като най-голямото музикално събитие в България и безспорно най-големият джаз фестивал на Балканите.
За съжаление, с кончината на съпруга ми д-р Илиев започнаха проблеми, засягащи съдбата и бъдещето на Фестивала. В качеството ми на наследница на моя съпруг и носител на правата на Фестивала, считам за свой морален дълг да продължа делото на
д-р Илиев и да работя с екипа ми по организацията на Фестивала.
Не мога да не коментирам крайно неоснователните претенции на Община Банско по отношение на правата на Фестивала и подадената от тях, зад гърба ми, заявка в Патентното ведомство за придобиване на търговската марка `Международен джаз фестивал Банско`. Това свое действие общинарите аргументираха с територията - площад „Никола Вапцаров“, който предоставят за провеждане на Фестивала и спонсорството на Общината с начало 2008 г. Трябва да се знае, че между фирмата на съпруга ми д-р Илиев, наименована ЕТ „ ЕДИ-Център за красота и здраве“- Емил Илиев, и Община Банско за 11 години е имало единствено и само подписани договори за спонсорство, а не договори за възложителство на организацията на Фестивала. Разликата е огромна. Международният джаз фестивал никога не е имал комерсиална цел, за което свидетелства фактът, че Фестивалът се е провеждал единствено и само на открито, изключение са били редките случаи на продължителни валежи от дъжд. Съпругът ми д-р Илиев беше направил този фестивал за хората - в Банско, от региона и за всички гости на града. Единствената цел на фестивала беше подпомагане на икономическото развитие на град Банско през летния период чрез привличане на туристи, преобладаващо любители на джаза. Т.е. популяризиране на град Банско като международна музикална и туристическа дестинация. Д-р Емил Илиев имаше една основна амбиция: да превърне Международния джаз фестивал в Банско в по-известен от световния Джаз фестивал в швейцарското градче Монтрьо. За мащабите на нашата държава тази амбиция на Доктора категорично беше постигната. Ето защо ние, и в частност аз, неговите наследници, считаме за свое морално задължение да има приемственост в организацията на Фестивала и да продължим делото на съпруга ми по достоен начин като останем верни на гражданите на Банско и всички любители на джаз музиката, надграждаме постигнатото до момента и разширяваме обема на дейността си. Безспорно коронавирусната пандемия засегна хората от цял свят, а в нашето семейство предизвика най-голямата трагедия – отне ни съпруга и бащата Емил. Въпреки огромните трудности, предизвикани от ковид-19 в нашата страна, и рестрикциите за град Банско миналата година, д-р Илиев успя да проведе Фестивала и да осигури на гражданите в Банско тези финансови приходи от туризма, които донякъде компенсираха затварянето на града и провала на зимния туристически сезон през 2020г.
Уважаеми журналисти, за всички вас е ясно, че възникналите разнограсия между Община Банско и досегашните организатори на Фестивала, доведоха до изключително голямо забавяне и несигурност по отношение на организацията на тазгодишното издание на Джаз феста. Загубата на време от 5 месеца не може да се компенсира с преосмисляне позицията на Община Банско и предоставяне организацията на Фестивала на досегашните организатори – два месеца преди неговото начало. Изгубили сме всички потенциални възможности за осигуряване на спонсорство и от други институции и компании, подпомагали работата по Фестивала до момента. Ето защо ние отправихме финансови претенции към Община Банско да бъде, както и досега, основен, но може би при създалата се ситуация, и единствен спонсор на Фестивала за тази календарна година.
Информирам ви, че в моята кореспонденция с кмета на Банско г-н Иван Кадев от 12.05.2021г. категорично поставям условия за сигурни гаранции, че носител на правата на Фестивала ще бъдем аз и нашата дъщеря. По този повод отправих към Общината безкомпромисно искане за незабавно (в рамките на двата работни дни – 13 и 14.05.2021 г.) изтегляне от Патентното ведомство на заявката на Община Банско за придобиване на търговската марка `Международен джаз фестивал Банско` и подписване на 3-годишен договор за спонсорство на Община Банско по отношение организацията на Международния джаз фестивал. Считам, че нашите претенции са напълно оправдани и са гаранция за правата ни над Фестивала, като наследници на съпруга ми д-р Илиев. Нека бъде ясно, че Международният джаз фестивал е частна инициатива и мероприятие на един меценат, отдал цялата си енергия, любов и неуморен труд за създаването на това грандиозно музикално събитие. Всякакви опити за присвояване на Фестивала като собственост на Община Банско или на която и да било друга институция или частно лице, ще срещнат категоричната ни съпротива. До момента нямам отговор от Общината по отношение на поставените от мене искания, но, продължаващото мълчание на ръководството на Община Банско, само възпрепятства организацията и провеждането на Фестивала. За евентуален провал на Фестивала тази година може да бъде обвинявана единствено и само община Банско.
Искрено се надявам, че в рамките на 2-3 дни ще получим становището на Община Банско по отношение на моите искания и ще постигнем единомислие относно организацията на тазгодишното 24-то издание на Фестивала.

Към края на пресконференцията Таня Илиева показа почетния знак на община Банско, връчен на Доктора: С Указ на кмета Ал. Краваров на 25 септември 2007 година, Емил Илиев – почетен гражданин на град Банско, във връзка с неговата 60-годишнина.
Въпреки наличието вече на почетния знак, получих предложение от председателя на Общинския съвет на гр. Банско Димитър Русков и кмета Иван Кадев да ми връчат този знак посмъртно – да го направят почетен гражданин на Банско.

Съобщи и за организирането на подписка на българските джаз музиканти, които ги подкрепят в каузата. Eто акценти от изказванията на:

Асен Велинов адвокат: Капката която преля беше подаването на заявката за търговска марка след всички преговори, които водихме двете страни. Четирима кметове и 23 години преди това никой не си помисли, че може да подаде за търговска марка, но сегашният кмет е със собствена визия по темата както за организацията, така и за притежанието на правата.
Общината в качеството си на спонсор няма как да претендира за нищо, тъй като спонсори на това събитие са десетки фирми. Това че се прави на територията на община Банско може само да бъде плюс, защото в летния сезон 3-4-хиляди туристи е добра икономическа обосновка на този фестивал.

д-р Таня Илиева: Защо нашите искания в последното ни писмо са точно тези, защото това са нашите гаранции че Общ. Банско няма да има и за в бъдеще никакви претенции върху фестивала. В противен случай ние третираме това в чисто юридически аспект като опит за кражба на интелектуална собственост.

Георги Икономов – предишен кмет/общински съветник: Бях учуден, когато разбрах за този скандал. Банско стана известен с фестивалната си програма през лятото и аз разделям фестивалите – на такива, които привличат хората и такива, на които просто хората се забавляват, докато са в Банско. Два са фестивалите, които привличат хора, които успяха да се наложат – на първо място е Джаз фестивалът, с неговата дълга история и на второ място е Фестивалът за планинарски филми. И двамата организатори си отидоха от този свят, но фестивалите остават. За мене е неразбираемо, защо Общината си поставя този свръхпроблем? Защото това е работеща формула. Разбира се, всички кметове преди това вкл. и аз, които сме били съорганизатори на д-р Илиев, сме разисквали, имали сме спорове с Доктора, но те са изчистени в годините. Били са чисто технически. Примерно, колко да са местата в зоната за пропуски, колко да са обектите за изхранване – технически, организационни въпроси. Никой от нас – кметовете, както и предишните, не е поставял въпроса кой е авторът, кой е създателят, кой е вдъхновителят и кой е организаторът на този Фестивал. Всички ние сме го разглеждали като изключително полезно събитие за Банско. Даде началото на летния туристически сезон и го направи летен туристически център, наравно със зимния. За първи път тук чувам подробностите, но който се наеме в този момент да организира Джаз фестивала, ще бъде под огромен риск. Защото това не е събитие в рамките на областта, а изисква международно присъствие. Особено в тази пандемична обстановка. Но изключително късно е за каквито и да било действия. Необяснимо е как Общината поема ангажимента да се направи тази организация, която е изключително трудна? И не ѝ е нужно. Общината трябваше да си остане един спонсор, не случайно сме го направили договора за спонсорство, може да сме основния, но не сме единствения. Разбирам, че има претенции и за марката, но в крайна сметка, всичко би трябвало да се реши на базата на разговори. Партньорството и добрите отношения, които сме имали с д-р Илиев, разбирах като разговори, спорове, всеки да си изрази позицията и накрая се взимаше общо решение. И никой не е имал никакви претенции. Това писмо, което сте получили сега, е трябвало да го получите преди 5-6 месеца. За да се знае какво да се заложи в културната програма на общ. Банско. Приемам позицията ви за много крайна, но правилна от ваша гледна точка. Защото сте оставени в деликатна ситуация. Да, учудвам се на действията на община Банско, най-вече на Кадев – такъв проблем в момента не му трябваше. Това щеше да е работа на Общината, ако вие изразяхте желание, че повече не искате или не можете да се занимавате. Разбирам, че такова нежелание няма, напротив, имали сте желание да си продължите. И Общината би трябвало да ви предостави тази възможност, но навреме и съобразно нейните финансови възможности.

На журналистически въпрос към Георги Икономов от Антоанета Титянова: Какво мисли обществеността в Банско и как хотелиерите приемат това, което се случва с елитния им джаз фестивал, след като има вече и летен туризъм с международни туристи с отношение към музиката?
Икономов отговори: За туристическия бранш е важно Фестивалът да го има. За мене е по-скоро необяснимо мълчанието на общинските съветници – в момента съм общински съветник, в това си качество съм тук и като бивш кмет. Общинските съветници са хората, които трябва да вземат позиция и този разговор да беше проведен много по-отдавна.
На един кмет, на една община, в тази сложна обстановка, когато имаш хиляди проблеми да решаваш, да помагаш на бизнеса, не е работата да изземваш – защото това е изземване, и да правиш фестивал. Общината не е агенция за музикални събития, има други неща, ежедневни проблеми – социални дейности, здравеопазване, инфраструктура и т.н.
Така че Джаз фестивалът трябва да го има, това е моето мнение, но вие си решавате на каква цена, вие сте подготвеният екип, който може да го направи. Ако в последния момент Общината и ръководството ви прехвърля топката, то е ясно, че не може да се справи. Протакане от януари до момента – явно са правени опити, правени са разговори в тази посока, видели са че нещата не са така, както да организираш двудневен фестивал с местни фолк изпълнители.
Вие и Общината трябва да положите всички усилия да стоплите отношенията, защото каквото и да има написано на хартия, ако останат лошите отношения Джаз фестивалът няма да бъде на този ранг, на който трябва да бъде. Ще има пречки, абдикиране от отговорности, прехвърляне на отговорности, което в чисто организационен план, ако няма общ екип няма как да стане. Ако го има Фестивалът трябва да направите така, че пак да станете общ екип с ръководството на Общината.

Таня Илиева: Това целим и ние, да стоплим отношенията си с Община Банско и затова поканихме г-н Кадев да присъства на днешната пресконференция, за да може да няма неясноти по въпроса. За да могат да се чуят двете позиции и двете становища. За съжаление, вероятно е имал ангажименти, които са го възпрепятствали.

Катя Карагяурова: Направихме хубава презентация, която да предложим на Общината, но не успяхме. Общината не се интересуваше какво ще има на сцената, единствената цел беше да се организират нещата по начина, по който те ги виждат. Искаха организационен комитет в който да влизат библиотекарката на Общината, една местна рекламна фирма, хотелиер, фирма която организира двудневен поп-фолк фестивал. Имахме уговорки с чужди изпълнители, макар че пътуванията не са лесни. През март тази подготовка спря. Нямаме намерени други спонсори, ние не можем да търсим пари за нещо, което Общината иска да изземе. Затова спряхме. Тази година няма да можем да изпълним тези по-амбициозни наши намерения. Ще направим фестивал на възможното. А не както искахме – да се отдаде значимото на неговия основател. Във всички разговори г-н Кадев е заявявал че държи на делото на д-р Илиев, държи да го продължи.

Борис Янев – диригент на Бигбенд Благоевград: Бигбенд Благоевград е участвал в 13 издания на този Фестивал. Първото ми участие беше 2002 година, оттогава започна моето сътрудничество с д-р Илиев, за което ще му бъда винаги благодарен. Фактът, че Фестивалът е в Банско не е случаен.

Тодор Тошев – тонрежисьор: В екипа на Доктора съм от 20 години, почти от създаването. Отговарям за техническото обезпечаване на Фестивала, звукорежисьор съм. Един фестивал не се прави лесно и бързо, както някои хора искат да го направят. В началото всичко беше много трудно, нямахме нужните критерии, нужното оборудване. И бяхме принудени в процеса на работата да се съобразяваме с изискванията на артистите. А те са доста големи, особено в днешно време, апаратурата и техниката която се използва е на много високо ниво. По време на самия Фестивал имаше и съпътстващи концерти, правени в различните хотели, което също е от полза на Община Банско. Това е голяма организация и много работа. Така че, някой да започне да прави Фестивала от днес за утре, без необходимия опит, е обречен.

Красимир Куртев – Акага: Ние бяхме групата, която откри този Фестивал, преди… не помня точно колко години – предпочитам да не си спомням. Имахме уникалния шанс миналата година пък да го закрием и да работим с Доктора. Това е фестивал, с който може да се прави аналог между Банско и Монтрьо, с тази разлика, че в Банско времето е много по-приятно и това е нашата територия, все пак. Според мене, това е най-утвърденият джаз фестивал в България, най-слънчевият фестивал.
Мисля си, с какво можем, ние музикантите, да помогнем в този случай? Можем да помогнем с популяризация как да решим този проблем. Можем ние, както и вие, да привлечете много лица, които са участвали във Фестивала, най-известните наши джаз, и не само джаз, изпълнители, които ще подпомогнат този процес. Дълбоко в сърцето ми той ще ми липсва, не само в моето сърце.

Анастасия Манлихер, журналист на свободна практика – коментар: Бях част от ядрото на един друг много емблематичен музикален фестивал, който хора, с манталитета на г-н Кадев, за съжаление, затриха от картата на световните музикални фестивали. Организирането на голям музикален фестивал е огромна работа. Говорила сам си с хора от Банско, които са ми казвали, че лятото наистина се изхранват само от Фестивала. Може би трябва да му обясните, че той няма да е вечно кмет и че всичко това, което прави в момента, следващият кмет който дойде, може да не иска да го наследи.
Защо не го преместите на друго място, ако не се разберете с този човек?

Таня Илиева:Защото съпругът ми наричаше този фестивал – „своето дете/отроче“.
С каква енергия, любов, добра мисъл, работоспособност е създал този Фестивал и работил за неговото утвърждаване! Той имаше предложения от много места да премести Джаз фестивала. Никога не се пречупи, въпреки доста изкусителните предложения. И каза: Аз съм създал това мое дете в Банско. Камъкът си тежи на мястото. Този фестивал е влезнал като световна музикална номенклатура и е утвърден в международен и национален план като Джаз фестивала на Банско.
пресконференция в БТА
Антоанета Титянова