Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Ида Вълкова от „България търси таланти“ е победител в конкурса „Нарисувай Баба Марта 2021“

Как българските деца видяха Баба Марта по време на пандемията, която ги изолира по домовете? Като млада красива невеста, като добродушна баба с хурка или жена, носеща цветя и усмивки. Конкурсът се организира от фирма "Блян", от сайта www.bgbezgranici.com -"България без граници" един от най-старите в страната и Арт и фолклорет център "Нестия".

Повече от стотина деца от цялата страна хванаха четките и боичките и се включиха в надпреварата. Най-малкият участник е 4-годишният Явор Бончев, а най-популярна е синекосата фурия Ива Вълкова, която спечели сърцата на публиката в телевизионния формат „България търси таланти“ със спиращ дъха танц на въздушен обръч в тандем с Кирил.
Време е да свалим мартениците и по стародавен обичай да ги сложим с пожелание под камък или да ги вържем на разцъфнало дърво за здраве и берекет. Прекрасен повод е това да се обявят победителите в конкурса „Нарисувай Баба Марта“, който бе част от детската изложбата под открито небе до къщичката на Пижо и Пенда в центъра на Търговище по време на празника на мартеницата, организиран по инициатива на Ивайло Христов от „Блян“.
Най-активни бяха децата от Обединен детски комплекс Търговище – Школа по изобразителни изкуства с ръководители Йорданка Андреева и Цветелина Вълчева, Детски градини „Брезичка“, „Чибурашка“ и „Здраве“ от София с педагози Нина и Силвия Йорданови.
Много деца самостоятелно изпратиха творбите си като Тереза Цветанова от село Пудрия, която грабна най-високо отличие при гимназиалната възрастова група. Никол Славова от Търговище се класира първа сред по-малките ученици, като отличените детски творби ще бъдат направени на картички и приходите от тяхната продажба ще отидат за организиране на арт терапия на децата от Център за специална образователна подкрепа в Търговище и за закупуване на фолклорна украса за стаята по музика.
Именно възпитаниците на ЦСОП с педагози Иван Иванов, Таньо Даскалов и Радка Йорданова получиха голямата колективна награда в конкурса за детска рисунка. Децата от Център за специална образователна подкрепа с директор Йорданка Маринкова бяха изработили специални дарове за кмета на Търговище Дарин Димитров и Елка Станчева – началник на от РУО Търговище.

Тони Титянова - текст и снимки