Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Кристали, оникс и светлинно пъстроцветие в пещера „Венеца“

Северозападна България бързо се превръща сред най-актуалните и атрактивни туристически дестинации, привличаща туристи от двете страни на границата. Интересът към малко познати, но значими природни, културни и исторически забележителности, се провокира от съвместни проекти между Сърбия и България, какъвто е и Questour Project „Легендите оживяват“, който разработва нова обиколка на не много популярни, но прекрасни природни обекти, обгърнати в митове и легенди.

Поемаме към врачанско и видинско - към пещерата „Магурата“, Рабишкото езеро, скален комплекс „Боров камък“ край село Боровица, скален лабиринт "Пешкето" и Божи мост край село Лиляче, към Белоградчишките скали и „Темната дупка“ край с. Лъкатник. Първата ни спирка е в една от най-скоро откритите пещери у нас – малка, но пленителна.

Пещера "Венеца"
Пъстроцветна, окъпана във вълшебството на цветовете и многообразието на скалните формирования , „Венеца“ запленява с изяществото и уникалността си. Капсулована до 2015 г., пещерата е била лишена от живот и възможности за разрушаване, но сега в нея се среща прилепът голям подковонос, който зимува и живее целогодишно в нея.


„Венеца“ е открита случайно при взривни дейности на кариера край село Орешец. през 1970 г. Пещерата е проучена и картирана 1971 г. от пещерен клуб „Бел прилеп“ при туристическо дружество „Белоградчишки скали“ в Белоградчик.
Стръмното влизане в началото и промушване през стеснен нисък процеп-коридор може да разколебае някого, но оттам следват 5 големи каменни зали, изпълнени с причудливи сталагмити, сталактити, сталактони и хеликтити, с оникс и кристали, облени във всички цветове на дъгата
Пещерата е благоустроена по проект 2014 г., има добре оформени 400 метра пътеки и коридори с дължина 200 м., като по целия под са разпръснати кристали в различни цветове, дължащи се на кристализацията на водата и минералите в заобикалящите ги скали. Оформената пешеходна пътека, парапетите, осветлението над пещерните образувания помагат на посетителите да разгледат по-добре красивите форми. Направено е и художествено осветление, което подсилва още повече ефекта и красотата й.

"Венеца" е една от най-уникалните и красиви пещери в България.
В пещерата има много и разнообразни образувания - ледени кристали, сталактити, сталагмити, арагонитни кристали, гроздовиден сталактит (срещан рядко в българските пещери), калцитни образувания и др. Привличат вниманието приказно красиви каменни драперии, които се формират от стичащите се води по пукнатините до скални козирки, извайващи чудни каменни дантели.
„Венеца“ е обявена е за природна забележителност, заради изключително красивите си цветни калцидни образувания и ледени кристали, наподобяващи цветя, фигури и животни. Цветните образуванията се обясняват с липсата на кислород – пещерата е била без вход, при което водата е кристализирала, а различните цветове се получават от разнообразния състав на глината и седиментите.

В пещерата – в зала 4, се намира най-големият сталактон в България с обиколка от 25 метра. Това образование се получава при срастване на връхните части на сталактит и сталагмит в колона Дължината на сталактона може да варира от няколко сантиметра до няколко метра, като достигат понякога до 1 метър в диаметър. За любопитните думата „сталактон“ в буквален превод означава „капка“.
В последната 5 зала влюбени и

вярващите в чудеса хвърлят монета в синтрово езеро за сбъдване на желание. В пещерата има няколко такива водни басейна, образувани от естествени прегради, нараснали след натрупване на калцит върху основните стени и течащи подземни води. Най-често височината на преградите е 40-50 см.
Друга забележителност в пещерата сахеликтитите, които имат извита и ъглова форма. Те са възникнали в резултат от капилярни сили, действащ върху малки водни капчици. Хеликтитите са може би най-деликатните от пещерните образувания. Те обикновено представляват калцит и арагонит в иглена форма. Във „Венеца“ посетителите се любуват на хеликтити в няколко форми - лентови хеликтити, триони, пръчки, пеперуди, червейчета и т.н.Те обикновено имат радиална симетрия.
Друго нетипично пещерно, но много красиво образувание, което може да се види тук са кристалите и оникса.
В пещерата по ЕС проект е изградено художествено цветно осветление, което придава още по-ефектен изглед на образуванията, прави вътрешността на пещерата приказна и сюрреалистична.
Пещера „Венеца“ е раположена на 300 метра до село Орешец, община Димово и е кръстена на рида Венеца (от Западна Стара планина) до селото Леснодостъпна е - на 3,3 километра източно от Белоградчик и на 160 км северозападно от София. Може да се стигне до нея от Монтана с отклонение при село Ружинци; от Видин с отклонение при село Медовница; от Белоградчик през село Гара Орешец. До пещерата има указателни табелки, а пред нея е бособено място за паркинг.
Красивата пещера е отворена за посещения целогодишно с лятно и зимно работно време, като понеделник е почивен ден.За групи се изисква предварителна уговорка.


Влизането се извършва на всеки кръгъл час от 9:00 до 17:00 часа, с почивка в 12:00. В събота и неделя една група влиза, след като излезе предишната.
Цените на билетите са 6 лв. за възрастни, 4 лв. за пенсионери и 3 лв. за ученици. При групови посещения се прави по 1 левче отстъпка на човек.
Повече информация ще поучите на телефоните: 0884 572 372; 0877 246 390.

 

 

 

В село Орешец се намира древната църква „Св. Георги Руян“
Тя е в близост до пещера „Венеца“ и заслужава да се види заради уникалните й стенописи. Малката старинна църква „Свети Георги Руян“ е от 16 век, еднокорабна, а стенописите са изключително любопитни, тъй като се свързват с дуалистичното начало и с богомилството.
Построяването на православния храм е свързано със стара местна легенда и лечебен извор, до който хората от селото изградили молитвен дом. В двора има камбанария, на мястото на някогашния извор.
През пролетта тук се наблюдава странно явление – водите, стичащи се от планината, се губят в земята край камбанарията. Там се събират гънките на стария Балкан (Венец) пред Белоградчишките склонове. Наблизо до храма има изход на пещера.
За мен красотата на пещерата „Венеца“ и на храма „Св.Георги Руян“ оживяха, благодарение на приключенския тур "Легендите оживяват", като експедицията продължи по следите на митичните създания и потайностите на природните феномени в Северозападна България. Благодарение на проектът QuesTour неизследваните и малко популярни културни и исторически ресурси в трансграничния регион на България и Сърбия стават все по-привлекателни за повече посетители от двете страни.
Текст и снимки Антоанета ТИТЯНОВА