Банер
Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

Алжир - екзотична и модерна дестинация

Въпреки, че Алжир не е в топ класацията на най-горещите туристически дестинации, тя е от най-интересните и красиви страни на света. Над 2 милиона туристи всяка година преоткриват една безспорно колоритна и привлекателна страна, с добре изградена инфрастуктура, красива природа и богато историческо минало.


Антоанета Титянова

Кой столичанин не знае „Градина Алжир”, която от десетилетия се намира до централна гара и предлага приятни условия за отдих. Ако сте пребивавали в столицата на средиземноморската държава, с гордост ще посетите красивата „Градина София”, която се намира в центъра на белокаменния град.
Макар двете държави да са полегнали на различни континенти и да са отдалеченени на 1 848 километра една от друга, те имат много прилики помежду си. Притежават богатата хилядолетна история, изключителни културни забележителност и разнообразна природа. Не бива да забравяме с колко умиление, мили чувства и спомени стотици алжирци и българи са свързани един с друг.
Затова дори в студената зима ще ви поведем на екскурзия в една гореща и екзотична страна. Тя не е така популярна в България, но предлага модерни курорти и европейски тип градове, екзотиката на пустинята и колорита на разнообразната природа. Модерна и древна страна, Алжир привлича туристите не само с уникалните си културни, археологични и природни забележителности, но и със съвременните си достижения.

Пустиня, планински трихилядник, морска шир…
Повечето хора свързват Алжир с най-голямата пустиня на света Сахара, която заема значима част от територията на страната. И все пак релефът на Алжир се пронизва от високи планини, като най-масивните Атласки и планините Ахагар. Връх Тахат надскача трите хиляди метра и пробива небето. Високите плата, степни равнини, красиви средиземноморски плажове, контрастират на различните типове пустиня, които могат да се видят тук. Разнообразният пейзаж и релеф на Алжир ни потапя в света на цитрусите и фурмите, на вкусното вино и на богата флора и фауна. Маймуни и камили по пътя, алеи с портокалови и мандаринени дръвчета, високи финикови палми… Същевременно много борови насаждения и евкалиптови гори. Това е Алжир – многопластов и разнолик.
Алжир е най-голямата държава в Средиземноморието и най-мабаната в Африка - на 11 място по площ в света и повече от 21 пъти по-голяма от България. Общата дължина на границите е 6343 км, като страната граничи с Тунис, Либия, Нигер, Мали, Мавритания, Мароко. Къде ще идете, предпочетете сами.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Римски антични градове и пирамиди
Алжир е бил под влияние на различни народи, преминали през Северна Африка на път към Европа и Близкия изток. Картагенци, финикийци, римляни, византийци и вандали владеели тези земи до арабската инвазия в седми век. След испанското владичество върху области от крайбрежието на Магреб през XIV-ХVI век, регионът е завладян от османските турци, които превръщат Алжир в провинция на своята империя, със столица град Алжир. Затова ако случайно кажете стотици нашенските думи като „кибрит”, „каруца” или „бензин”, всеки ще ви разбере.
Пътуването до антични градове като Тимгат и Джемила, ще ви накара да направите неволно сравнение с различни региони от България, защото римските капители и руини препращат към началото на първото хилядолетие и великата Римска империя. Туристът има какво да посети. Като се започне с крепостта Бени Хамад - първата столица на Хамадидската държава, с град Типаза – финикийско, а по-късно римско селище и Касба – старата част на столицата Алжир. Всъщност това са малка част от обектите, включени в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Сред тях е и варовиковата долина М’Заб с голям урбанизиран оазис и планинската верига Тасили Н’Аджер, която е обявена за световното природно наследство.

Пътуване в историята
Още 8 века преди новата ера тук се простира легендарен Картаген. От III-II в. пр. Хр. на територията на днешен Алжир възниква Нумидия. Държавата не удържа на напора на Римската империа и през 106 г. пр. Хр. римските легиони строят тук част от големите си центрове. В V в. настъпва епохата на вандалите, които се изтласкани от Византийската империя, която се разпростира дотук през VI в. Век по-късно днешен Алжир става част от арабския халифат и по земите му се разпространява ислямът. Испанската епоха започва от ХVI в., когато крайбрежието е завзето от испанци, а през 1519 г. - турският пират Барбароса изгонва испанците и става васал на Османската империя. Днес основното население е от араби, бербери, туареги…

Рози на пясъците и камили оставят спомен от Сахара
Централната и южната част на Алжир са заети от пустинята Сахара. Трасето е дълго и трудно не само за участниците в ралито „Париж-Декар”. За да посетите оазиса Ел Ует - града на хилядите куполи, трябва да пропътувате дълги часове сред природната пустош, която през деня тъне в топлина, а вечер е обгърната от студ. След град Бискра ще откриете източната врата на пустинята и пред вас се разтила истински океан от пясък. Високи пясъчни купули се следват на вълни един след друг. Не бива да пропускате Тугурт - столицата на оазисите и вторият по значение град в Сахара. Това е раят на палмите и артезианските кладенци.
Оттук Сахара става камениста и релефът се променя. Пред погледа ви се откриват огромни каменни блокове, подредени като сюрреалистична лунна картина. Следват поредица от типични за пустинята градове като Гардая – раят на красивите килими и най-големият град на музамбитите, Лагуат – дясната врата на пустинята, Урагла и Тлемсен. Сахара има типичен пустинен климат с температури, достигащи до екстремни стойности през лятото.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Живописно крайбрежие
Но Алжир не е само пустеня и пясъци, а изпъстрена с живописни планини и плата страна. Няма да забравя никога престоя си в живописния град Тиарет, където през зимата преваляваше дори снежец. А който посети големите средиземноморски градове като Оран, Мостаганем и столицата Алжир, ще преоткрие една великолепна морска фантазия.
Тел Атлас е тясна крайбрежна планинска верига, простираща се от Мароко по дължината на алжирското крайбрежие на Средиземно море до Тунис. Това е и най-гъсто населеният район, с големите градове като Алжир (над 3 млн) и Оран (650 000 жители).
Който е пътувал до втория по големина френски град Марсилия, ще направи неволно сравнение с общите архитектурни решения в тези елегантни и модерни мегаполиси. Те напомнят за периода от 1830 г. , когато Алжир е превзет от французите и се превръща в департамент на Франция. Страната не е отвъдморска територия, какъвто е случаят с другите френски колонии. От 1962 г. Алжир е суверенна държава и френското влияние с годините отстъпва.
Населението на Алжир в момента е около 34, като 70% попада във възрастовата група от 15 до 64 години. Около 40% от населението живее в планината Тел Атлас, разположена успоредно на средиземноморското крайбрежие. Жителите на Сахара са концентрирани най-вече в многото оазиси в пустинята, въпреки че около 1,5 милиона жители са номади или полуномади. Най-голямото номадско племе са туарегите, които населяват района на Таманрасет, средно голям град в най-южната част на страната. Около 99% от населението е регистрирано като арабо-берберско, докато по-малко от 1% е от европейски произход. Любопитното е, че в тази ислямска държава жените имат числен превес във висшите учебни заведения, където техният дял е 54% от общо 1,1 милиона студенти.

Богата и модерна държава
Всеки, който е посетил Алжир, ще ви говори дълго за тази привлекателна и богата страна. Алжир е четвъртият по значимост доставчик в света на втечнен природен газ и петият по значимост световен доставчик на природен газ, като покрива 10% от потреблението на газ в ЕС. Интеграцията на Алжир в световната икономика вече е факт. Страната има спогодба за свободна търговия с ЕС. Столицата на Алжир, която е покачена на хълмове, съчетава модерната част с антични паметници на културата. Градът е основан през Х век от римляните и носи белезите на различни нашествия през различни епохи. Наличието на останки от картагенци, византийци, финикийци и т. н. правят страната екзотичните и примамлива дестинация. Ако сте в столицата, препоръчвам ви да посетите в Типаза пирамидата на Клеопатра Селеста. Не е лошо и да си вземете бански, защото по бреговата линия има доста нови, модерни курорти, които предлагат прекрасни условия за морски туризъм, дори в по-студените за Европа месеци.

Антоанета Титянова - член на българската и световната организация на травел писателите и журналистите - ABUJET FIJET