Банер
Банер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация и  начин да  закупите книгата "Обичай ме навеки" 

Продължава...

250-и спектакъл на фестивала „Нестия Черноморски перли“ в Свети Влас

25 август 2023 г. отбелязва своеобразен рекорд във фестивалния живот в България - на сцената пред кметството на курорта Свети Влас  се състоя 250-ият пореден концерт от Арт фестивали „Нестия Черноморски перли“. Това е българският курорт, в който за последните 21 години Български арт и фолклорен център „Нестия“ е провел многочасови концерти всеки петък в летните месеци – юни, юли и август, в които са участвали стотици хиляди танцьори от множество Балкански, Черноморски и Централноевропейски държави.

За 11-и път този петък мястото и часът на Международния фестивал не се променя. От 20 часа пред Кметството на Свети Влас ще участват няколкостотин изпълнители от 5 държави: България, Грузия, Румъния, Молдова и Украйна. Само от Грузия участие са заявили 9 танцови ансамбъла.
Началото на най-мащабния и представителен морски Международен фолклорен фестивал Nestiya Interforums of arts стартира през юни 2002 година. Отначало тридневния фестивал се провежда всеки петък, събота и неделя в курортите Свети Влас, Несебър и Слънчев бряг от юни до 30 август.
От няколко години Гала спектаклите, дефилето на участниците, надиграването „Кръшна ръченица“, съревнованието за „Най-атрактивен костюм“ и изборът на „Мис и Мистър Черноморски перли“ всяка неделя протича в центъра на Поморие пред читалище „Просвета 1888г.“, където стотици гости и жители на града аплодират богатата артистично-музикална програма.
Благодарение на партньорството на Кметството в Свети Влас и Поморие концертите са достъпни за всички. Само от началото на това лято в центъра на Свети Влас и Поморие, на Артиум сцената в Несебър или в Амфитеатъра в стария град се проведоха 33-и многочасови концерта с над 5000 танцьори и изпълнители от 15 държави: от България, Сърбия, Румъния, Полша, Словакия, Молдова, Украйна, Грузия, Босна и Херцеговина, Северна Македония и Унгария.
Началото на най-мащабния Международен фолклорен фестивал Nestiya Black Sea Pearls е преди 21 години. Благодарение на хореографа Христо Станков – председател на Български арт и фолклорен център „Нестия“, интернационалният форум прераства в най-мащабния и престижен черноморски фестивал в България.
Български арт и фолклорен център „Нестия” тази година отбелязва 31-годишна дейност - има зад гърба си над 1500 фестивала, 6000 концерта с над 2 милион публика, множество престижни събития в страната и зад граница. В продължение на десетилетия работи за съхранение и защита на българския фолклор, за приемане на закон за обучение по български фолклор в училищата, държи на качественото провеждането на културни събития, прояви и фестивали в столицата, страната и в България, а основната цел е да превърне Българския фолклор във визитната културна картичка на България, талантливите деца и творци от всякакви възрасти, занимаващи се с фолклор, да имат най-добрата сцена за изява и възпитание в българщина. Провежда „Поход на единението българско“ под мотото “Хубава си татковино - с България навеки” в рамките на Националната кампания „Да запалим и съхраним Огъня Български!“, целящ запазване на традициите, фолклора, обичаите и българската идентичност в условията на световната глобализация. В столицата от години „Нестия" организира емблематични фестивали като „Вино и любив“, "Вяра, Надежда, Любов в сърцето на София", празника „Поздравяваме София“ и др. Името на Христо Станков и БАФЦ „Нестия“ са свързани с организацията на „Най- дългото хоро“, а впоследствие и „Най-масовия танц в света” през 2006 г. , когато 18 000 българи се хващат на хорото пред храм паметник Александър Невски, поставяйки не само национален, но и световен рекорд.
Текст и снимки Антоанета ТИТЯНОВА, АГЕНЦИЯ ФОРУМ БЪЛГАРИЯ