Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Джаз фестивалът Д-р Емил Илиев в Боровец предлага джаз, рок, барок и още нещо

Фестивал с традиции, с вярна публика и носещ изненади, така накратко можем да определим Джазфорума в Боровец. Първите три вечери преобладаващо бяха с българско участие, което донесе много приятни емоции и ведро настроение на публиката.

„Новините в джаза“ и младите музиканти от групата на Михаил Йосифов демонстрираха новото попълнение на българската джаз сцена – както като вокално и инструментално изпълнение, така и като композиции, представяйки дебютния си албум „Първа емисия“. Песните са написани по проект на НФК и са дело на талантливите солисти Лъчезар Качарски и Велека Цанкова, на саксофониста Александрос Красидис, на китариста Красимир Зафиров, на контрабасистката Калина Андреева и другите участници в тази прекрасна джаз формация, създадена от настоящи и бивши възпитаници на НМА „Панчо Владигеров“.
След тях на сцената се качиха заедно с английската актриса Манал Ел-Фейтури и група VSOP - носителката на наградата на фондация „Бербатов“ Димитрина Германова от Добрич, гласовитата Мойра Янкова и виртуозната оперна певица от Варненската опера Розалия Желязкова. През втората фестивална вечер на сцената Варна суинг оркестра проджект - VSOP се представи с богата джаз програма. Въпреки двата токови удара вокалите Антонела Петрова и Реджи Нейчо Петров накараха публиката не само да танцува и пее, но вдигнаха градусите на настроението до максимални нива.

 

И ако Биг Бенда на Благоевград, който бе поканил като гост-изпълнител тази година носителката на „Гласът на България“ Жаклин Таракчи, за своя 30-годишен юбилей, то Васил Петров представи в дебрите на Рила планина своя 14 албум и нови интерпретации на любими и незабравими евъргрини.

Седемте виртуозни музиканта със световни кариери от „Пресечни точки“ внесоха в джаза своите барокови импровизации и произведения, докато рок квартетът „Калибърти“ с вокал Джейми Рашед, който помним от полуфинала на „Гласът на България“, вдигна на крак по-младата аудитория с хард и хеви метъл звучението на своите песни.

Това е съвсем накратко ретроспекцията на разноцветната палитра на българския джаз, който бе показан на високата фестивална сцена в Боровец, която продължи с виртуозното изпълнение на квартет „Zona C“ - с талантливи джазмени като Стоян Янкулов, Веселин Веселинов-Еко, които представиха хитове от предстоящия си албум. „Дърти пърчис“ сложиха финалната черешка на джаз тортата, която донесе наслада на многобройната и разнолика публика с богатия колорит от изпълнения и музиканти.

Текст и снимки Антоанета Титянова, Агенция Форум България