Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ събира в Боровец джаз елита от 4-9 август

Второто издание на Международния джаз фестивал „д-р Емил Илиев“ в Боровец отново ще събере на едно място елитни български и международни участници. Откриването на музикалното събитие на 4 август ще е от музикантите на Бигбенд Благоевград, със солистки Христина Кацарска и Мариана Костова. С бенда, който чества 30 години на сцена, ще чуем и победителката в „Гласът на България“ Жаклин Таракчи.

Д-р Татяна Илиева - директорът на Международния джаз фестивал „д-р Емил Илиев“  сподели, че основна роля като организатори, съвместно с Община Самоков, е да поддържат престижа, да надграждат мащаба и авторитета на събитието. „Предвид обществената значимост на Международния джаз фестивал екипът ни се обедини около идеята за удължаване на фестивала с една вечер. През 2023 г. музикалният форум ще протече в 6 фестивални вечери, а програма обхваща всички стилове на джаз музиката. Тя ще задоволи всякакви музикални вкусове и включва по три концерта на вечер“.
Сред гостите на фестивала са Михаил Йосифов с нов проект заедно с Лъчезар Кацарски и Велека Цанков, Рок квартет „Калибърти“ и рокендрол бандата „Дърти пърчис“, музикантите от „Зона Це“ – Веселин Веселинов–Еко, Стоян Янкулов–Стунджи, Надя Тончева и квартет, Братя Владигерови- квартет и др.
И тази година Джаз фестивалът на името на д-р Емил Илиев ще продължи ново начинание „Класика в джаза“/„Джаз в класиката“, който предлага симбиоза между музикалните светове на бароковата музика и джаза. В него през втората вечер ще се представи септетът „Пресечни точки“.
Сред най-очакваните концерти на джазфеста е изявата на британската певица Манал Ел Фейтури, която под акомпанимента на V.S.O.P. ще представи концерта си „Трибют към Уитни Хюстън“ с песни от филма „Бодигард“ .Varna Swing Orchestra Project (VSOP) ще завършат със самостоятелен концерт през втората фестивална вечер.

Другите очаквани международни изпълнители са Джайв Ейсис, Мат Бианко и Роберто Фонсека.
И тази година има съпътстваща програма: джем сешън концерти от 23 ч., Лятната детска джаз академия , водена от Виолета Ангелова, среща с писателя Георги Господинов на 5 август, който ще бъде специален гост на музикалния форум.
За втора поредна година ще бъдат раздадени Наградати на името на д-р Емил Илиев в три категории: за млад джаз изпълнител, за оркестрови изпълнения и за международен изпълнител/група.
Събитието се провежда под патронажа на Президента на Република България. Водещи на фестивала ще са отново Николай Захариев и Борис Панкин, както и дъщерята на д-р Емил Илиев – Лилия.
Антоанета Титянова, Агенция Форум България