Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Валентин Велчев с рецитал на „Синия Дунав“

Валентин Велчев е специален гост на III Международен фолклорен фестивал „Синия Дунав“ във Видин. Носителят на наградата „Певец на годината 2021“ за дебют ще направи голям концерт на лятната сцена пред художествената галерия в града на 3 септември 2022 г. от 19 ч. Той ще представи песните от дебютния си албум „Аз съм Валентин“, който излезе за неговия юбилей на 1 април и бързо се превърна в любим на меломаните.

За първи път пред видинската публика, лауреатът на „Пирин Фолк“ ще изпълни хитовете си от фестивала – „Пирински орли“ (2019), „Благословен“ (2020) и „Наздраве“ (2021). Специален акцент в програмата му ще бъде химна на Северозапада – „От Враца до Дунава“. Младият талант е подготвил и няколко изненади за рецитала си, като една от тях е участието на местен танцов състав, който ще съпроводи изпълненията му. Организатори са Община Видин и Event Masters, а входът отново е свободен.
Събитието вече се превръща в една от културните прояви с международен мащаб и особена национална значимост, които ни помагат да съхраним своя национален облик чрез народното творчество. Давайки поле за изява на фолклорни изпълнители, групи и самодейни състави, занаятчии и производители на традиционни стоки, храни и напитки, фестивалът изпълнява основната си цел - да съхрани, популяризира и развие българския фолклор, бит, култура и родно производство.
МФФ „Синия Дунав“ обединява уникална музикална програма с народни игри, творчески работилници за малки и големи, хоротека, дефиле на народни носии, куклен театър, изложбени площи и активности. През трите фестивални дни на Лятната сцена пред Художествена галерия „Никола Петров“ ще се изявят самодейни състави от видинския регион и гости от Румъния, Сърбия и Унгария. Те ще покажат богатството на фолклора си чрез танц, песен или мелодия. Тази година броят на всички участници ще надхвърли 600. Вечерите са отредени за концерти на едни от най-актуалните и желани фолклорни имена у нас.
На 2 септември специален гост за пръв път във Видин ще е Гласът на България – Петя Панева. Харизматичната изпълнителка направи истински прецедент в рейтинговото тв шоу, като стана първата народна певица, грабнала безапелационно сърцата на милионите зрители и изкачила се до самия му връх. На сцената на МФФ „Синия Дунав“ ще й партнира талантливият клавирист и неин съпруг Митко Денев. На 3 септември любителите на фолклора ще се насладят на изпълненията на младия Валентин Велчев. Професионалистите от Национален фолклорен ансамбъл „Българе“ със солист ангелогласната Албена Вескова няма да оставят никого безразличен с красивите си танци и емоционални изпълнения.
На 4 септември любимите на видинската публика Ива и Велислава Костадинови заедно с „Майсторите на танца“ ще потопят публиката в магията на българското фолклорно песенно и танцово изкуство, поднесено по един модерен и различен начин. МФФ „Синия Дунав“ ви очаква за един истински незабравим фолклорен празник!
Съобщи Тони Титянова