Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

"Шопкини" от Европйския парламент в Брюксел до отличие на "Черноморски перли"

Лауреат на много международни фестивали Фолклорна група "Шопкини" при читалище "Бъднина", София с ръководител Сърменка Цветанова спечели почетен диплом и купа на най-значимия и дълголетен международен морски фестивал "Нестия арт Черноморски перли 2022". Автентичното пеене на самобитните певици от "Шопкини", пели и в Европарламента в Брюксел, внесе много колорит на 20-то юбилейно издание на фестивала, който се провежда всеки петък, събота и неделя в центъра на трите елитарни курорта Свети Влас, Поморие и Несебър от юни до септември.

С 46 години музикален живот формацията се измества в читалището в "Младост", като освен автентичен и обработен шопски фолклор, изпълнява седенкарски песни, самобитен хумор от Шоплука и възстановки на обичаи. Станка Николова и Сърменка Цветанова от 1976г. са заедно и приятелството им от живота преминава в "Шопкини".
Заедно с тях на сцената на фестивала "Черноморски перли" от началото на лятото изнесоха концерти индивидуални изпълнители и състави от Грузия, Армения, Украйна, Румъния, Сърбия, Северна Македония и от цяла България. В концертите на главния площад в курортите Свети Влас и Несебър участваха популярни изпълнители като Джина Иванова от "Трамвей"№5, Георгия Райкова и солистът на БНР – Венцислав Пенев, заедно с формации от читалище "Братя Миладинови" Петрич, танцови състави при читалище "Илия Бешков" от Долни Дъбник, Детско-юношески фолклорен танцов ансамбъл "Боринче" към СУ "Никола Вапцаров" гр. Борино с ръководител Севдалина Омбашиева. които за 13-и път гостуват на МФ "Черноморски перли", организиран от Български арт и фолклорен център "Нестия" с председател именитият хореограф Христо Станков.
Вдъхновяващо изпълнение на сръбския танцов състав от КУД "Космай", град Сопот с ръководител Дарко Тодорович бе последвано от надпреварата за "Най-атрактивен сценичен костюм" на ХХ Международен фестивал "Черноморски перли 2022", от надиграването Кръшна ръченица и Мис и Мистър "Нестия Черноморски перли". До края на лятото вече 2 десетилятия часа и мястото на срещата с елитния международен арт фестивал на "Нестия" не се променя и в края на всяка седмица жители и гости на трите курорта аплодират няколкочасовите концерти, събиращи най-добрите състави от България, Балканите и Черноморието.
Текст и снимки Антоанета Титянова