Банер
Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

Духовият оркестър на Белоградчик и гайдарче от Златоград на фестивала „Черноморски перли“

Престижният Хор на туристите „Сърнена гора“ при Туристическо дружество Стара Загора под диригентството на Емил Минев взе участие в най-популярният и дългогодишен морски фолклорен фестивал „Черноморски перли“, който се организира за 20 път от Български арт и фолклорен център „Нестия“.

Международният форум от 2002г. се провежда в три последователни дни на откритите сцени на елитните родни курорти – Свети Влас, Поморие и Несебър всеки петък, събота и неделя от юни до септември. В него се надпяват и надиграват вече две десетилетия стотици индивидуални и групови изпълнители от различни държави и от цяла България, превръщайки фестивала на „Нестия“ в еталон за българския и международния фолклор и в най-желаната сцена за изява на професионални и самодейни изпълнители от цялата страна, от Балканите и Черноморския регион.
След участие в XI Национален песенен празник „Песните на България“ въпрос на престиж бе Хорът „Сърнена гора“ от Стара Загора да се качи и на сцената на XX МФ “Черноморски перли“, където получи заслужени отличия – купа и почетен диплом от Христо Станков – председател на БАФЦ „Нестия“ и от Аня Краваева от сдружение „Евтерпани“. „Преди пандемията Хорът наброяваше над 60 певци и въпреки че сега сме наполовина, не сме спрели да работим, да пеем и да представяме прекрасната планинарска песен на най-големите сцени. Горди сме, че сме най-големият хор в страната след „Планинарска песен“ години наред“ – сподели Богдана Аргирова – председател на Туристическо дружество „Сърнена гора“. На сцената излезе и общински хор "Родина" Стара Загора и 6-годишният гайдар от Златоград Ивайло Йорданов.
В този етап на фестивалния летен маратон на сцената излязоха Духовият оркестър Белоградчик с диригент Ангел Джунински, танцов състав "Калина" и ТС "Рамонада" към НЧ "Развитие-1893" Белоградчик, Танцова формация „Драгалевски огън“ с художествени ръководители Георги и Борислава Рангелови, Клуб за народни танци „Весело хоро“ от Доброславци с рък. Иван Йотов, ФГ “Славея“ към Център за изкуства, култура и образование, София с худ. рък. Карамфила Лазарова и обичаният народен певец Венцислав Пенев – солист на БНР. Международното участие бе голямо и концертът, надиграването „Кръшна ръченица“, конкурсът за най-хубав костюм и изборът на „Мис и Мистър „Черноморски перли“ продължи с час повече. Аплодисментите бяха за танцов ансамбъл Ghiocel Молдова, който за поредна година участва в фестивала, танцовия състав към Дом на културата „Зора Херцеговина“ от Сърбия, Контемпорари денс студио "Dream dance" от Манастирска, Украйна с ръководител Людмила Рибакденс студио Golden, ДС Му Dance family от Тернопол, Украйна.
Текст и снимки Антоанета Титянова