Банер
Πeвeцът Aлeĸcaндъp Aлeĸcaндpoв – Aлeĸc поведе Похода на единението в столицата

Един от популярните наши изпълнители на народни песни, пял в цяла България и Европа, с турнета в Taйвaн, Индия, Kaнaдa, Тайланд и дp., подкрепи първия Поход на българското единение в София, който паралелно се провеждаше и в старата ни столица – Велико Търново. Мащабното културно събитие, с участието на български изпълнители от страната и бесарабски българи, продължи с концертни изяви в Морската градина Бургас и със събор в община Тунджа, с. Победа.

Форумът се проведе под патронажа на Държавната агенция на българите в чужбина и се организира от Арт и фолклорен център „Нестия“ с председател - елитният хореограф Христо Станков.
Малцина знаят, че популярният певец с радиофоничен глас Александър Александръв-Алекс, който свързваме с предаванията и авторските страници „Шарената черга“, има бесарабски корени. Неговият дядо по бащина линия е от с. Кирнички, Измайловска област, Украйна – район населен предимно с бесарабски българи. Преди години е пял там и това е сред концертите, които няма как да забрави.
За Похода на единението българско, осъществен с подкрепата на фондация „Бесарабски българи“ с председател Светлана Филипова, пристигнаха бесарабски българи от Украйна и Молдова и специална делегация от Областния център за национални култури и развитие гр. Рени – Украйна. Уникалните изпълнения на Народен вокален ансамбъл „Флоаре ед мелин“ с. Лиманское, Народен вокален ансамбъл „Калина“, Народен вокален ансамбъл „Церенкуда“ и Народен вокален ансамбъл за български песни „Роден край“, бяха посрещнати възторжено и с аплодисменти в няколко селища в страната. Певиците Ирина Чакир и Наталия Воронова - чийто дядо също е родом бесарабски българин, накараха мнозина да се хванат на интернационалното хоро.
В столичния концерт, който се проведе в парк Заимов със съдействието на Дом на културата Средец, участваха певицата Георгия Райкова, ансамбъл „При шопите“ с. Курило, млади таланти от сдружение „Евтерпани“ с председател Ана Краваева, изпънители от певческа школа „Арт войсис“, вокална група „Сестри Ставреви“ и др.
Културното събитие бе подкрепено от спонсорите „Белла България“ и Изворна вода „Бачково“.
Тони Титянова