Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

„ЛЕГЕНДИ ОТ БЕЛИНТАШ“ И „МИСТЕРИОЗНА ТРАКИЯ“ ОБЕДИНИХА ХУДОЖНИЧКАТА МАРА ЛАТЕВА И ПИСАТЕЛКАТА ТАНЯ МИР

Навръх 24 май Клуб на книгата - Драгоман участва в интерактивно събитие „Мистериозна Тракия“ в Дом на културата "Средец" в София. Това е мотото на атрактивната изложба на Мара Латева, изобразяваща емблематични забележителности, свързани с епохата на траките. Орфей, Евридика, богинята Бастет, Слънчевият Бик, каменното светилище „Фалос” в Ковил, мистерията на гробницата в Мезек, Тракийска колесница… - именитата ни художничка представя 18 скулптури и 35 живописни платна, които пленяват с виртуозна техника, запленяващ стил и с напоени с българщина и загадъчност творби, пропити от националната ни история и култура.

Кое свързва Мара Латева, родена в Родопите и творяща на брега на морето в Свети Влас с Драгоман и Клуб на книгата? Допирателната е Мистериозна Тракия. Младата талантлива авторка Таня Мир, която спечели националната награда на издателство „Либра Скорп“ с книгата „Откритие“ – повест в стил Индиана Джоунс, описва Долината на тракийските царе и археолози, които откриват нещо повече от имане – срещат се с легендарния жрец Залмоксис, открил тайната на безсмъртието.
Едва ли има по-подходящо място и време за литературната среща на 24 май от Галерията в ДК „Средец“, където всеки до началото на юни може да види тракийските живописни откровения на Мара Латева, обгърнати от тайнствеността на древната култура и вярвания на траките, неотделима част от националното ни богатство. Харизматичната писателка Татяна Мирчева е и създателка на сайта „Родна литература“ заедно с Лили Вълчева, с която имат и обща стихосбирка „Рисуваме вятъра“. По покана на Клуб на книгата – Драгоман, Таня Мир представи на експозицията „Мистериозна Тракия“ новата си творба „Легенди от Белинташ“, чиито герои разбулват тайните на древното тракийско светилище. Нямаше как да не се породят идеи за нови Тракийски проекти между художничката Мара Латева и писателката Таня Мир – да преоткриват заедно мистериите на Родопите, да представят с изразните средства на словото, пластиката и живописта богатото ни историческо минало и тракийски забележителности в съвместни творчески инициативи.
Следващото общо събитие е още на 1 юни в парк Заимов и ДК „Средец“, когато Мара Латева, Клуб на книгата Драгоман, БАФЦ „Нестия“ и Агенция Форум България ще проведат арт ателие за всички желаещи да се потопят в света на изкуството по време на Детски празник. Литературното събитие се осъществи благодарение на Младена Германова и Гергана Якимова, създателки на Клуб на книгата Драгоман, които на 1 юни ще представят нов творчески проект, свързан с популяризиране на дома на сивия жерав - Драгоманското блато. Изложбата и литературната проява се осъществяват по идея на популярната журналистка, писателка и общественичка Антоанета Титянова, председател на Агенция Форум България и носител на голямата награда за печатна медия „Златна роза“ на Министерство на туризма, връчена й преди няколко месеца на официална церемония.
Текст и снимки Агенция Форум България