Банер
Забърдо посрещна със Сърца за щастие на събора „Родова среща“

По традиция съботата преди Голяма Богородица в село Забърдо на площад „Европейски съюз“ се провежда голям събор „Родова среща“. Той събира жителите на селището с техни близки и роднини, с гости на популярното „евросело“, което наскоро пусна 78 гълъба в небето за Деня на Европа и края на световната война.

Този път изненадата за всички бяха 2000-те амулета за Семейно щастие и любов, които раздаде на присъстващите кметът Валентин Черпоков, изработени от сръчните ръце на популярните „Евробаби“, които помнят заветите на предците си. Това стана до Банката за любовни пожелания в Забърдо – подкова и детелина, символизиращи късмета. В селото една от атракциите е и забърдъшкотоколело,което е стародавно и носи любов и благоденствие на всеки, който се завърти на него.
Няма как след като видите надписа в холивудски стил „Добре дошли в Забърдо“ да не останете впечатлени от сгушеното на 1250 м надморска височина в близост до Чепеларе колоритното селище. Концертната програма и всенародното веселие продължиха часове наред, като на площада пяха прословутите Евробаби, прочули се по света с това, че възпяха Обама и Принц Уилям. Те с представителния ансамбъл към Забърдо откриха тържеството с букет от родопски автентични фолклорни песни. След тях излязоха на площада детската и юношеската танцова група към читалище „Христо Ботев“, последвани от Фолклорен ансамбъл „Павелско“ с ръководител Васил Юруков от село Павелско, към НЧ „Алеко Константинов“. Без родопски гайди празник няма, а специален поздрав поднесе младият гайдар Наско Сърнев. Празникът бе открит от кмета на Забърдо Валентин Черпоков и Поли Иванова от сп.“Дестинация България“, която бе водещ на събитието.
На големи маси в центъра на Забърдо се събраха родовете, като по стените на къщите бяха закачени характерните забърдъшки халища, които жените по празник провесват по доварите.
Всеки, който посети с. Забърдо, не пропуска да посети природния феномен „Чудните мостове“, крепостта Заград, пещерата „Тьовната дупка“, останките от тракийското селище и римския път и др.
В Забърдо всичко е уникално, впечатляващо и затрогващо! И този празник остана такъв с амулетите за семейно щастие и любов, които подсказват за направеното в Забърдо да задържат и върнат в селото не само младите и техните родители, но и всички които милеят за българското.
Текст и снимки АНТОАНЕТА ТИТЯНОВА