Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

СПЕКТАКЪЛЪТ „ШОПСКА ОГЪРЛИЦА" ОЖИВЯВА НЕПРЕХОДНИЯ ФОЛКЛОР ОТ 7-ТЕ ШОПСКИ РАЙОНА

Цялата пъстрота на един от най-колоритните етнографски райони на България - Шоплука, ще оживее в концерт-спектакъла „Шопска огърлица“ на 29 април в Дом на културата „Средец“. Предстоят още три представления в следващите месеци в селата Долно Камарци в НЧ „Хр.Ботев 1919“, в с. Бусманци в НЧ „Елин Пелин 1926“ и с. Чеканчево в НЧ “Отец Паисий 1919“.

Събитието представя танци, песни и типичния шопски хумор от специфичните 7 региона - Софийски, Граовски, Кюстендилски, Ихтиманска, Самоковски, Годечки и Свогенски и се осъществява с подкрепата на Национален фонд Култура. „Шопска огърлица“ обхваща 56 участника от няколко фолклорни състава, като всяка формация представя един от 7-те фолклорни райони на Шоплука, а всички те оформят пъстрата „Шопска огърлица“ от нематериалното ни богатство.
Участват певческите групи и танцовите формации от всички възрасти - „Бисерче“, „Нестия“, „Житени зрънца“, „Седмошарица“, „Шопкини“, „Житената питка“, „Калинка Малинка“, „Връбниче“ „Брезичка“, „Огнените“ с. Бусманци, формации от с. Долно Камарци, с. Чеканчево, дует „Ручей“, „Канрчета“ и др. Сред индивидуалните изпълнители са народните певци Венцислав Пенев, Веска Наджакова, Георгия Райкова, Борислава Парушева, Спас Иванов, Еленка Димитрова, Иванка Недялкова и др.
Спектакълът популяризира и съхранява богатото ни фолклорно богатство, подпомагайки приемствеността, като включва танцьори и изпълнители от четири годинки до ветерани и автентични групи за фолклор с танцьори от 50 г. нагоре.
Събитието се осъществява от БГ интерфолк и Агенция Форум България с партньорството на Български арт и фолклорен център „Нестия“ и ОКИ ДК“Средец“. Спектакълът ще оживее във филма „Колоритът на Шоплука“,който представя характерните танци, песни, обичаи и носии от 7-те специфични региона на Шоплука. Предвижда се да бъде представен публично сред ученици и младежи, а в 56 читалища, училища, детски градини и пенсионерски клубове ще се раздаде с цел популяризиране на нематериалното културно богатство на България.
Планира се „Шопска огърлица“ да прерасне в национален фестивал и да обогати календара на БАФЦ „Нестия“, който годишно провежда вече 32 години стотина концерта и фестивала из цялата страна, съобщи Агенция Форум България.
Автор Антоанета Титянова, Агенция Форум България

Снимки Антоанета Титянова, Агенция Форум България