Банер
Христо Станков от „Нестия“ с диплом „Будител“ от Организацията на Обединените българи по света

Организацията на Обединените българи по света отличи с приз „Будител“ на празнична церемония, организирана от Общобългарския парламент на България, плеяда именити творци, сред които Яна Рупкина, Силвия Кацарова, Джина Иванова и хореографът Христо Станков, създател на Български арт и фолклорен център „Нестия”.

Родолюбивата дейност на фолклориста е свързана с мащабни танцови изяви в последните 4 десетилетия, включващи половин милион българи, хиляди концерти и инициативи. Името му е свързано с организирането на „Най-дългото хоро“, а впоследствие и на „Най-масовия танц в света” през 2006 г., когато 18 000 българи се хващат на хорото пред храм паметник Ал. Невски, поставяйки не само национален, но и световен рекорд.
Свързваме Христо Станков с уникалните хореографии към обичани народни песни, емблематични танци по песни на Илия Луков, Любка Рондова, която твори и концертира с него в последните години на живота си. Топ хореографът стои зад многото изяви и успехите на фолклорни формации „Горна Баня“, ансамбъл „Банкя“, „Хорце“, „Нестия“, „Люляци“, „Бъклица“ и др. в България и по света. Христо Станков организира годишно над 100 фестивала, десетилетия прославя българския фолклор из целия свят. С националната кампанията „Да запалим и съхраним огъня български“ и националния „Поход на единението българско“ чрез родното изкуство и фолклор запазва българския дух, стъпвайки на най-твърдата основа – традициите, фолклора и обичаите. „Целта на „Нестия“ е да съхрани и да популяризира уникалния и самобитен български фолклор, да издирва и дава сцена за изява на талантите, да се създаде Закон за закрила на българския фолклор“, сподели Христо Станков при връчването на приза „Будител“ в музей-галерия Анел в София от председателя на Организацията на Обединените българи - Живко Бъчваров и президента на VIP COMMUNICATION Патриция Кирилова.
„В рамките на Националната кампания „Да запалим и съхраним Огъня Български!“ на БАФЦ „Нестия“ и под мотото “Хубава си татковино - с България навеки” провеждаме ежегодно национален преглед и конкурс по областните градове „Бъдност за талантите на България. Над 40 000 деца, младежи, възрастни са обучени от мен и съм щастлив, че навсякъде в страната срещам достойни мои възпитаници – танцьори и хореографи, които продължават мисията ми. Досега съм организирал над 5 000 концерта, 800 фестивала с над 1 милион публика и всичко е направено със собствени сили. Благодарение на „Нестия“ все повече творци членуват във фолклорно общество в България – ансамбли, групи, ръководители, дейци от цялата страна. В момента Арт и фолклорен център „Нестия“ провежда фестивалите под надслов „Да започнем и възвърнем вярата след пандемията“, каза Христо Станков по време на церемонията.

Специални гости на събитието бяха почетният консул на Йордания в България – Н. Пр. д-р Хасан Ал-Бармауи и съпругата му Ирина – бизнесдама и майка на 3 деца, съветникът на вицепрезидента Илияна Йотова – Милена Димитрова, проф. д-р Николай Ников, проф. Стойчо Симов, проф. Мюмюн Тахир, председателят на Български гласъ Тихомир Василев, археологът Красимира Лука, най-големият колекционер на Възрожденски архиви Георги Мъндев, учени, лекари, журналисти, юристи и други. Част от тях станаха носители на почетните награди за Будители 2022.
По време на церемонията бе учредена и новата гражданска инициатива – Женски експертен съвет към Общобългарския парламент. Организатори на събитието са Общобългарският парламент, Организацията на Обединените българи по света с председател Живко Бъчваров, Международната академия на обединените българи, агенция за публични комуникации VIP COMMUNICATION, Сдружение Велика БОЛГАРИА и др.
Антоанета ТИТЯНОВА
Снимки Ромео Чолаков