Банер
Гергана Стоянова с юбилеен моноспектакъл и проект за детската аудитория

В юбилейната си година актрисата отправи към себе си преизвикателства, които се превърнаха в приятни изненади за зрителите. Тази година зрителите се срещнаха с нея на българска и английска територия. Тя представи моноспектакъла си „Частица любов” на сцените в София, Разград, Лондон и Бирмингам, изготвен по проект на Национален фонд култура. Зрителите приеха изявата й с възторг, а Гергана го определи като най-сериозното предизвикателство в актьорската си кариера.

„Спечелих проект от Национален фонд Култура за моноспектакъл, с който да отбележа 50 годишния си юбилей и 30-те професионални години на сцена и екран. Беше много тежка и изтощителна психическа и физическа работа. Когато излезе премиерата, се чувствах така, все едно съм се изкачила на непревземаем връх. И се оказа, че на всяко следващо представление ще е така.”
Режисьорът Андрей Калудов призна, че актрисите, които могат да се справят с този проект се броят на пръсти. Спектакълът се игра в сътрудничество с драматичния театър в Разград. В края на април, актрисата направи турне в Лондон и Бирмингам, в Обединеното кралство.
Казват, че малко актьори правят моноспектакъл в професионалната си кариера, а на 90 процента не им се случва никога. Очакваме датите на „Частица любов” за новия театрален сезон.
Междувременно, за да си отдъхне от работата по спектакъла, Гергана представи пред детската аудитория песни от още един от своите амбициозни проекти.
„С подкрепата на Национален фонд Култура, двамата с композитора Борис Чакъров написахме няколко детски песнички. Проектът, който спечелих беше за четири песни, но историята ни увлече и ги обединих в приказка. Вече работя по още две от поредицата. Развивам ги с тенденция те да се превърнат в театрални спектакли. Аз пиша текстовете на приказките и песничките, те са в стих. А Борис Чакъров пише музиката и създава музикалната среда. Освен това вече имаме и художник, който да нарисува илюстрации. И сме се амбицирали да ги издадем в книжка с диск. Признавам, че ако не беше ми хрумнала идеята за тези четири песни, сигурно никога нямаше да усетя сладостта от работата по драматургия и текстове за деца.”
Песничките вече многократно срещнаха своята публика на многото срещи с деца, които актрисата прави в училищата в София и Бургас. До края на годината вече има едно предложение за реализиране на драматизация по приказката. Тя ще се случи в първото по рода си частно театрално училище в София.
Юбилеят за актрисата Гергана Стоянова дойде устремно и с пълна кошница плодове от положения труд. Да й пожелаем успех!
Антоанета Титянова