Банер
Банер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация и  начин да  закупите книгата "Обичай ме навеки" 

Продължава...

Австрийска копродукция е с най-много отличия на Европейските филмови награди

Филмовата драма „Къде отиваш, Аида“ на босненската режисьорка Ясмила Жбанич бе отличена в три основни категории на 34-ите Европейските филмови награди.

Големият победител на Европейските филмови награди, които бяха връчени на 11 декември в Берлин, е копродукцията "Къде отиваш, Аида?". Босненската режисьорка Ясмила Жбанич, която живее в Германия, бе отличена като най-добър режисьор, сръбската актриса Ясна Джуричич бе удостоена с приза за най-добра актриса, а филмът получи награда за най-добър европейски филм. Продуцент на филма е виенската фирма coop99. Драмата за клането в Сребреница завладява преди всичко с емпатията, с която разказва за сложните събития от най-новата европейска история. Съдбата на главната героиня е съдба на цяло едно поколение жени, преживели войната в Босна.
Австрийската копродукция „Къде отиваш, Аида“ е реализиран с подкрепата на Филмовия фонд на Виена (Filmfonds Wien) и за пореден път показва необходимостта от копродукции, които свързват европейските държави. Заместник-кметът по култура на Виена, Вероника Кауп-Хаслер поздрави победителите и заяви, че Филмовият фонд на Виена ще продължи и в бъдеще да работи за разбирателството между народите и да подкрепя трансгранични проекти.
Снимки:Getty Images for EFA