Банер
Банер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация и  начин да  закупите книгата "Обичай ме навеки" 

Продължава...

Деца мигранти аплодират празника „Поздравяваме София“

„Благодарим, България! Благодарим, София!“ – с тези думи, произнесени от сирийски деца, завършиха традиционните Празници „Поздравяваме София“, които се организират за 15-та поредна година от Дом на културата „Средец“ и Арт и фолклорен център „Нестия“. За първи път на 2-часовия концерт присъстваха и десетки деца-мигранти, предимно от Сирия, които с огромно вълнение изгледаха и аплодираха богатата фолклорна програма.

Освен тях имаше мигранти от Египет, Афганистан, Русия, Казахстан, Украйна и др. Присъстващите бяха въодушевени и запленени от представянето на фолклорните традиции и народни танци, изпълнени от флклорния ансамбъл към читалище „Пробуда“ Горна Баня, с ръководител Десислав Михайлов, от танцов състав „Бисерце“ и арт формация „Нестия груп“. Настроението бе толкова приповдигнато, че програмата излезе ивън сценария и децата мигранти показаха народни танци от своите страни. Така те поздравиха София и България, като не се сдържаха да вземат микрофона и да изразят благодарността си към страната и организаторите на културното събитие, което прерасна в мултинационално.
Фолклорният концерт, включващ възстановки на български обичаи от формация „Житената питка“ и изпълнения на народната изпълнителка Георгия Райкова, се осъщестява в партньорство с Международна организация по миграция „Мисия в България“ в рамките на дейности за улесняване на културната интеграция на мигранти по проект "Обучение и консултиране на законни мигранти и лица, търсещи и получили международна закрила".

Преди концерта, показващ българските традиции и обичаи, малките мигранти чуха увлекателна беседа за България, за София и българския фолклор.
Проектът на МОМ е финансиран от Националната програма на България по Фонд „Убежище, миграция и интеграция” 2014-2020 с финансовата подкрепа от ЕС и бюджета на Република България и подпомага много мигранти в тяхната културна и социална адаптация в България.

Програмата включваще още изпълнения на младите певици Йоана Миланова и Борислава Йорданова от Вокална школа „Ставреви“, както и народни танци от шоплъка, представени от фолклорни формации от Делта център за изкуства и култура.

Текст и снимки Антоанета ТИТЯНОВА