Банер
Владимир Стан представя „Ден и нощ“ в Галерия „ЛИК“ с Владимир Владимиров

Двама творци в колаборация – живописните платна на провокативния живописец Владимир Станчовски, популярен на Запад с псевдонима Владимир Стан, могат да се видят в столичната галерия „Лик“ на фона на инсталациите и скулпторите на неговия съименник Владимир Владимиров.

Двамата творци не само излагат заедно творбите си в обща експозиция „Ден и нощ“, но са ги създали на едно и също място – в ателието на Владимиров в Банкя. „Тук природата и атмосферата е уникална. Гледайки Люлин планина и Витоша, за няма и два месеца създадох новите си творби. В Българя ми идва вдъхновението да създавам едни картини, там във Франция вдъхновението е друго. Аз съм преди всичко българин, въпреки че 40 години живея във Франция.“
Владимир Стан за втори път прави изложба в България и то в галерия „ЛИК“, като и двата пъти идва специално в родината си, за да създаде и картини, специално нарисувани за изложбата.
Владимир Стан от няколко месеца е в България и веднага след изложбата заминава отново за Париж, където живее и работи от 1986 г. Картините на Владимир Стан могат да се видят от 08 септември до края на месеца, като преди месец излее и поредния сборник с творби на българи, живеещи в чужбина „Нистинари“, където отново е включена неговата епиграма „Той човекът“.
Творец с интригуваща житейска история и с интересни творби, които са притежание на колекционери по цял свят, Владимир Стан проявява дарбата си не само като живописец, но и като писател. И на двете поприща е провокативен и кара околните да се замислят за смисъла на живота, за стойностите в съществуванието ни, за това какви човеци сме. Не случайно от години избягва да рисува очите на хората…
А ето и малко информация за живота и творчеството на Владимир Станчовски: Роден е на 29 февруари 1948 г. в София. Завършва Художествена гимназия в столицата през 1967 г., а в 1975 г. и Национална художествена академия.От 1986 г., като политически емигрант се установява да живее и твори в Париж, Франция, където работи и до днес.
Творби на Владимир Стан са притежание на колекционери, галеристи, фондации и частни лица в цяла Западна Европа, САЩ, Канада, Бразилия и др.
Известен е по света под творческия псевдоним Vladimir Stan.
Изложби:

1986 г.- регионална изложба „Pays de Loire“ и Международен конкурс „Deauville“ - печели медал, диплом и II награда.
1987 г. – колективна изложба „Radio France“ – Париж под егидата на ООН. Самост. изложба в Културен център „Cimade“ в град Massy – Франция.
1988 г. – есенен салон „Grand Palais“– Париж
1989 г. – получава ателие в La Cité internationale des arts – Париж, работи 2 години и участва във всички ОХИ на фондацията.
1989 г. - Международен конкурс 25 Grand Prix de Internationale de Peinture на френската Ривиера град Кан – I награда и голямата награда „Sousanne Boudon“. Също ОХИ – „Nouvel Expace quartier Latin“ – Париж.
1990 г. – продажба търг – Hotel Drouot - Париж. Изложба в кметството на гр. Noyelles – sous-Lents, Франция.
1991 г. – Второ участие в есенен салон Grande Palais – Париж., ОХИ – „Mayoralty“ – Париж., ОХИ – „Cité internationale des arts“ – Париж.
1992 г. – ОХИ – „Nouvelle Espace“, Les Halles – Париж.
1993 г. – ОХИ „Galerie Espace 51“ , ОХИ - Търг - Hotel Drouot – Париж.
1994 г. – ОХИ – самостоятелна изложба – „Gallerie Eric de Montbelle“
1996 г. - самостоятелна изложба – „Cité internationale des arts“ Париж.
1997 г. – ОХИ - Музей „Adzek“ – Париж.ОХИ – Галерия „Herouet“ – Париж.
ОХИ – Association Capital EST (ESSCA) и Caisse d’Espagne, Angers.
1998 г. – Резидент на фондация „Masterworks“ – Бермуда.
1999 г. - самостоятелна изложба „Edinburgh“– галерия Бермуда.
2000 г. самост. изложба Галерия „Cité internationale des arts“ – Бермуда.
2014 и 2016 г. самостоятелни изложби в Люксембург – галерия Белер.
Участие в Обща изложба „Париж – София“ в галерия „Академия“ в Художествената академия и др.
2019 г - самостоятелна изложба в галерия "ЛИК".

Владимир Б. Владимиров е другата част от творческия тамдем. Роден е през 1948 г. в София. Завършил е „Техникум по керамика и стъкло“, а 1975 г. завършва НХА със специалност „Приложна графика“. Участвал е в общите изложби на СБХ с керамика, графика, рисунка и плакат. Има награди за за плакат от Варшава (Полша), Лахти (Финландия), Казалекио ди Рено (Италия) и Колорадо Спрингс (САЩ). Занимава се с архитектура и концептуален дизайн. живопис, скулптура и графика.
Антоанета ТИТЯНОВА