Банер
Филмовият фестивал в Гьотеборг 2021 - водещ в Скандинавия

Днес нашият свят изглежда съвсем различно, както и филмовият фестивал в Гьотеборг. Фестивалът от 29 януари до 8 февруари 2021 г. ще бъде цифров, като публиката ще има достъп до всички филми, премиери и разговори чрез цифрова платформа.

Световната пандемия принуди световните кина да затворят. Поради това най-големият филмов фестивал в Скандинавия създава Изолираното кино на фаровия остров Патер Ностер. Един филмов ентусиаст може да се наслади на фестивала в пълна изолация на скала далеч в морето, като единственият му спътник е филмът. Ще има и ексклузивни прожекции за един човек на две емблематични места в Гьотеборг: Scandinavium arena и киното Draken.
„Фокусът на фестивала 2021 г.„ Социални разстояния“ изследва новия свят, който се появи след пандемията, и ролята на филма в този нов свят. Създаването на изолирани филмови преживявания за единична аудитория на емблематични сайтове е начин за осигуряване на напълно безопасни прожекции на фестивали, но също така е опит да се обработи как пандемията е променила отношенията на хората с филма“, обяснява Джонас Холмберг, художествен директор на Филмов фестивал в Гьотеборг.
Филмовият фестивал в Гьотеборг е най-големият филмов фестивал в скандинавските страни.

Всяка година програмната група на фестивала обикаля целия свят, за да проследи избрани филми, които да върне в Гьотеборг. След това тези филми се представят по време на десетдневния фестивал в края на януари, който представя близо 450 филма от 80 страни.
Поради увеличеното разпространение на Covid-19, фестивалът 2021 ще е цифров, представяйки онлайн кино изживяване. По време на 11-дневния фестивал публиката ще гледа 50 филма с премиерни прожекции всяка вечер.
Привличането на целия свят в Гьотеборг винаги е било мотото на фестивала, както и възможност скандинавските филми да се видят по света. Всяка година се провежда скандинавското състезание Dragon Award Best Nordic Film и на победителя се присъжда награда от 1 милион шведски крони.
Филмовият фестивал в Гьотеборг започва през 1979 г. и всяка година привлича повече от 160 000 посещения. Северният филмов пазар е в авангарда и е най-важният пазар за скандинавски филми и телевизионни драми, както и важно място за посетители на индустрията от цял свят.
Фестивалът не се отнася само до филмовото изкуство. На форума се провеждат около 40 семинара, има музикални изпълнения на живо, организират се художествени изложби и много други дейности.
2021 г. ще бъде по-различна, като се предлага пълното изживяване на филмов фестивал - в цифров формат. Програмата за фестивала можете да видите след регистрация на адрес goteborgfilmfestival.se/online, където можете да закупите цифров пропуск за фестивала. Фестивалът се излъчва само в Швеция.
Съобщи Тони Титянова