Банер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация и  начин да  закупите книгата "Обичай ме навеки" 

Продължава...

Д-р Марлен Суламанидзе лично е подмладил 25 000 души и над милион, изобретявайки конците Aptos

„Остаряваме бавно - неусетно дори, по невидимо аз...“, се пее в популярната песен на Богдана Карадочева. Темата как да живеем по-дълго и качествено, да остаряваме красиво и невидимо е сред водещите в съвременната медицината. Инвестициите в медицинската индустрия са колосални, както и революционните технологии. За да разберем от игла до конец тънкостите в новите тенденции в естетическата и пластичната хирургия, разговарям с откривателя на универсалния неоперативен лифтинг , на метода за повдигане на мекотъканните зони на лицето благодарение на конци Аптос д-р Марлен Суламанидзе, който притежава 18 патента и е извършил над 25 000 операции.

Доц. Суламанидзе е член на Съюза на пластичните, реконструктивни и естетични хирурзи в Русия, Грузия и IPRAS. Почетен член е на Националния съюз на естетичните хирурзи във Франция, почетен президент на японския съюз по липосукция и член на Американският съюз на дерматохирурурзите. Сред най-нашумелите му изобретения в пластичната хирургия са конците Aptos Threads, Wire Scalpel, нов имплант за естетични операции, метод за дермотенезия, лечебен сутиен, авангарден способ в мамопластика и др., които се ползват в над 58 държави. Има клиники във Валенсия, Прага, Батуми, Тбилиси и Москва, предстои откриването в Берлин и филиал в Дубай.

Колко дълго можем да съхраним красотата на кожата на лицето и тялото? Може ли без хирургическа намеса да се върне жизнеността на отпуснатата тъкан? Това са общозначими теми, които вълнуват милиони по света. Естетичната медицина е сред най-бурно развиващите се направления в медицината. В нея се инвестират милиарди, а пациентите искат по-ефикасни, безболезнени и щадящи методи и процедури с бръз и видим ефект. Особено място в тази треска за красота заемат методите за подмладяване, при които се избягва скалпелът, което е и основният принос в световната медицина и дерматология на д-р Марлен Суламанидзе. Разновидностите на конците Aptos са на българския пазар от няколко години и се прилагат успешно.

По покана на компанията Global Aesthetics, у нас за пореден път пристигна създателят на конците Aptos д-р Марлен Суламанидзе, за да изнесе лекция пред Global Aesthetics Academy и да проведе мастър клас за българските лекари.
Римския папа благослови пластичната хирургия, а вие над 55 г. с помощта на пластичната хирургия помагате на хиляди хора да променят своята външност, променяйки съдбата им, като ги правите по-успешни и самоуверени.
-Преди да се появи слабоинвазивната пластическа медицина, 70% от дамите се бояха да отидат на лекар и да си направят някои интервенции, защото това са сложни операции, изискват се разрези по кожата под наркоза, дълга рехабилитация и има и усложнения. Тези 70% страхуващите се, оставаха без внимание и остаряваха.


Създавайки конците Aptos, те промениха пластичната хирургия. Направихме изследване, че на хирургични операции се подлагаха едва 30% от жените. Конците Aptos дадоха възможност за подмладяване на другите 70 % жени по света. Големият плюс на методиката е, че е безвредна, минимално инвазивна и с относително дълъг ефект. Конците са разработени в зависимост от случаите, при които се прилагат. Ако птозата (увисването) е втора или трета степен – застаряването е напреднало, се прилагат Aptos Thread 2G или Aptos Needlе 2G – нерезорбируеми или с дълъг период на резорбция конци. Ако ситуацията е по-лека и се налага повдигане на ъгълчетата на устата, премахване на скръбното или намръщено изражение, трябва да се укрепи зоната около ушите и между веждите, на помощ идва Aptos Nano. При резистентност към токсин на ботулизма най-доброто решение е NanoVitis. Но нека кажа. Не винаги се използват методики с конци. Това не е панацея, не сме богове, но в повечето случаи дават този резултат, който очаква пациента.
Кои зони на лицето и тялото са най-желани за корекция от пациентите?
- Лицето, врата, деколтето, тялото... Има методики, които позволяват промяна на формата и положението на гърдата, на кожата на корема, на дупето, бедрата. В момента активно работим в интимната зона и урологията, много актуална е интимната естетична хирургия с конци. В случаи, в които е възможно, не се използва скалпел. Използват се само слабоинвазивни технологии. Със скока в медицината и науката няма зони, които да са непознати. Постигаме добри резултати с конците, при които няма разрези, няма кръв, има обождания, импланти с конци, има едни изпъквания и те дават възможност да се захващат меките тъкани отвътре и да се затягат с конците.
Какво не харесват жените в себе си и искат да го коригират?
-Според статистиката, това са местата, където се образуват гънки и брички - около устата, мимическите бръчки и дъвченето, които разрушават тази зона. И признаци на стареене - овалът на лицето, зоната около очите, шията, които се виждат от пръв поглед и не можеш да ги скриеш. Жените, а и 20% от мъжете, се стремят да подмладят лицата си и тялото, защото конците се слагат, за подмладяване и за самочувствие. Днес се обръща внимание не само на лицето, но и на тялото, защото ако човек изглежда добре има успех и в живота – в кариерата, работата и затова интересува ги подмладяването.
Конци вместо скалпел? С вашата методика се подобрява формата на гърдите, кожата на корема, дупето, бедрата, лицето...
- Точно така. С помощта на лифтинг конците Aptos се избягва хирургическа намеса за постигане на лифтинг ефект. Вече сме толкова напред и постигаме много добри резултати - няма разрези, кръв, само убождания. Не приветствам модата с изкуствените гърди и уголемените устни.
Спомняте ли си първата интервенция по метода Aptos?
- Първата е толкова отдавна и я помня, защото я направих сам на себе си. Сложих си конци в ръката и ги проследих в продължение на 2 седмици. Видях, че всичко е чудесно. След това ги поставях на най-близките си хора – на съпругата си, на медицински сестри, на санитарки... И при тях нямаше оплаквания. По-късно получих сертификат, показах и доказах, че методъд с конците Aptos е успешен.

Разкрасявате жени по целия свят. Каква е разликата и от какви корекции най-много се нуждаят българките?
- Лицата на българите са смесени между европейски, източни и славянски. Тъй като спадате към южните народи, при вас по-рано старее кожата под въздействие на слънцето. При вас най-голям проблем е овалът на лицето и отпускането на вуждите.
Отказвате ли да направите корекции някога?
-Разбира се. Над 12% от моите консултации приключват с консултация, защото казвам, че това е невъзможно. Аз не съм нито вълшебник, нито Господ и никога няма да направя интервенция, която няма да ви прилича.

Цялото семейство на Д-р Марлен Суламанидзе - синове, съпруга и снаха работят в областта на естетичната медицина

Да се потопим в историята...

Всичко започва в средата на 90-те години на миналия век. Тогава грузинският хирург доц. Марлен Суламанидзе разработва конци, които се захващат под кожата, без да се губи търсеният лифтинг ефект. Хрумва му идеята да ползва полипропиленов конец, който се използва за зашиване на рани. Накрая, точно както по филмите, той го имплантира в собствената си предмишница, за да изпробва действието му. След още няколко години експерименти през 1998 г. д-р Суламанидзе патентова хирургичните конци за козметични неоперативни интервенциис Aptos. Името е съкращение от старогръцките думи anti „против, срещу“ и ptosis „увисване“. Тези лифтинг конци се оказват ключът за постигане на повдигащ ефект на лицето, шията и тялото, без да се налага хирургическа намеса, от която пациентите обикновено се боят. През февруари 2019 г. на световния пазар се появи поколение конци Aptos, съдържащи полимлечна киселина, поликапролактон и към тях е добавена още една съставка - хиалуронова киселина. Те са единствените в света, които комбинират трите материала. Съчетанието им гарантира на пациента по-добра биоревитализация на кожата и по-бързо възстановяване в сравнение с предните поколения конци.

Aptos под микроскоп

Пълният ефект се проявява след 2-3 месеца. Благодарение на образувалата се нова съединителна тъкан или фиброзна капсула ефектът на биорезорбируемите конци трае година и половина, а на неабсорбиращите се – от 3 до 5 години. Аptos са единствените лифтинг конци в света комбииниращи PLLA & PCL. Разграждането на PLLA трае 12 месеца, за разлика от така познатите мезо конци, съдържащи PDO (Полидиаксанон). Мезоконците не са лифтинг конци, те осигуряват едиснтвено армиране (подсилване) на зоната на приложение. Ефектът от тях е по-краткотраен в срваненение с конците Аptos, поради по-бързия разпад на материала PDO. 

Кой е д-р Марлен Суламанидзе

Докторът на медицинските науки Марлен Суламанидзе е роден през 1947 г. в Грузия. През 1972 г. завършва медицинския институт в Иркутск. От 1974–1984 г. се занимава с лицево-челюстна хирургия. След специализацията негова основна дейност става пластичната и естетичната хирургия. През 1998 г. защитава научна дисертация на тема „Хирургично лечение на деформациите на лицевия контур и дефекти на меките тъкани и кожата“. Оттогава насам е направил повече от 25 000 хирургични операции, в т.ч. над 7 000 пластики при деформация формата на носа и 10 000 операции по метода Аptos. Марлен Суламанидзе е член е на дружествата на пластичните, реконструктивни и естетични хирурзи на Русия и Грузия, на Американското дружество на пластичните хирурзи, почетен член е на Националното дружество на естетичните хирурзи на Франция, член е на американското Общество на дерматолозите-хирурзи. Изнася лекции по целия свят, притежава 18 патента в областта на пластичната хирургия, от които 4 са международни.

Антоанета ТИТЯНОВА

Д-р Марлен Суламанидзе заедно със синовете си извършва хиляди операции и десетки иновации в естетичната хирургия