Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

НАЦИОНАЛНИЯТ СПОРТЕН ПРЕГЛЕД НА БТС „КРИСТАЛЕН ЕДЕЛВАЙС” НА КОПРИНКА

Националният преглед на спортно-туристическите умения и сръчности „Кристален еделвайс”, който се проведе за 18-и път край язовир „Копринка”, след три годишно прекъсване, показа амбицията на новия председател на БТС Венцислав Венев и на новото ръководство на Съюза да стимулира развитието в близък и дългосрочен план на спортно-туристическите дейности на БТС, особено за деца и младежи, което ще е акцент през летния сезон.

Благодарение на усилията на оперативното ръководство на БТС край Казанлък в края на юни се срещнаха отбори и състезатели в битка за приз „Кристален еделвайс”. Над 190 участника мериха сили в дисциплините майсторско управление на велосипед, стрелба с лък, теглене на въже, народна топка, построяване на палатка, викторина ,,Познавам ли моята България“, изграждане на палатъчен лагер и програма „Художествена самодейност” (песни, стихотворения, скечове и др.) Включиха се десет отбора от Стара Загора, Казанлък, Враца, Плевен, Кнежа, Дулово и Велико Търново, повечето изпратени от туристически дружества.
Организатор на събитието бе БТС и то бе открито от изпълнителния му секретар Лъчезар Лазаров, а съорганизатор е ТД „Орлово гнездо” - Казанлък с председател Желю Желев. „В образователната система целта ни е да възстановим практиката туризмът да бъде част от часовете по физическо възпитание. Така ще затвърдим авторитета на туристическите дейности сред децата. Те не са наясно с това и разбират за ползите от туризма едва след като станат на 25-30 години. Седнали зад компютрите, след като им се „запали главата“, решават да се разходят в някоя гора. И са изненадани – имало и нещо друго в света освен компютри, градове и паркове“, категоричен е Венцислав Венев - председател на БТС.
Осемнадесетият Националният преглед на спортно-туристическите умения и сръчности се проведе в две възрастови групи: юноши и девойки от V-VІІІ клас и от ІХ-ХІІ клас. Оспорвана бе надпреварата във всички дисциплини. Мнозина се разхладиха във водите на язовир „Копринка” и се разходиха с корабче. Вечерта след награждаванията бивачните лагери и площадката край яз. „Копринка” се огласяха от песни, китари, народни хора и спортни игри.
А ето и комплексно класиране за купа „Кристален еделвайс”: I-място – ПГЗ „Стефан Цанов” – Кнежа; II-място – СУ „Христо Ботев” – Враца; III-място – ТД „Кайлъшка долина – Плевен. Отличия в двете възрастови групи бяха връчени и в отделните дисциплини - теглене на въже, народна топка, построяване на палатка, стрелба с лък, майсторско управление на велосипед и във викторината ,,Познавам ли моята България“, в която победиха ППМГ „Акад. Иван Ценов” – Враца, следвани от ТД „Сърнена гора“ – Стара Загора и ПГЗ „Стефан Цанов” – Кнежа. Събитието премина при отлична организация, благодарение на усилията на Комендантския щаб.
Антоанета Титянова