Банер
Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

От баба до внуче на Празник на накита в с.Петрич

Над 200 изпълнители от селата Бусманци, Долно Камарци, Чеканчево, Перник, Нови Искър и София участваха в честването на 146 години от Априлската епопея и на първия Празник на накита в село Петрич. Той бе открит от областния управител на София Иван Иванов, кметът на Златица - Стоян Генов и кметицата на Петрич Мария Ангелова, а приветствие към тях прочете от името на председателя на Държавната агенция на българите в чужбина Лили Спасова.

Тук, откъдето през 1876 г. е гръмнало първото черешово топче от местността „Боището“ се проведе традиционна възстановка, тържествена проверка-заря и целодневна празнична програма. Под ръководството на Бенковски петричани извоюват първата битка през Априлското въстание, а сред потушаването му са сред най-потърпевшите. На паметника „ Камбаната " се състоя поклонение с участието на зам. министърът на туризма проф. Мариела Модева, зам. министърът на младежта и спорта Владимир Харизанов, зам. шефът на Софийска област Иван Велков и кметовете на община Чавдар Григор Даулов и кметът на община Чупрене Анжело Добричев. В памет на починалите герои в Априлското въстание бяха положени венци от общините в района, Министерство на туризма, Министерство на младежта и спорта, Областна администрация София област, кметства Карлиево, Църквище, Каменица и жители. Празникът се проведе със съдействието на Държавната агенция на българите в чужбина.
Ще полюбопитствате какво общо има Априлската епопея с Празника на накита? Филантропката и общественичката виконтеса Емили Странгфорд прави дарения на 59 български селища – като съгражда десетки читалища, 6 болници и най-голямата е в село Петрич. Освен 368 бритнски лири за построяването й, Странгфорд дарява на потърпевшите петричани 313 потури, 220 аби, 427 сукмана, 227 ямурлука, 194 одеяла, 50 плуга, семена за посеви за 19000 лири. Цялата история на село Петрич може да откриете в Галерия, където ще видите и накита на лейди Странгфорд – дарен миналата година от внучка на поетесата Евгения Марс - Мария Елмазова. Уникалният медальон, послужил за име на празника, е дарен от британката на Иван Вазов, който я възпява в стихотворението „За нашата благодетелка“ през 1876 г.: „И във всички хижи скромни, и под секи беден свод, да се слави, да се помни вечно името Странгфорд!“ По време на празника в галерията бе открита експозиция с везани картини на актрисата Венета Атанасова и фотоизложа „От извора“ на Лилия Йотова. Тя е запечатали красивите носии от колекцията „Етно“ на дизайнерката Светла Димитрова от „Ариес уникат“, която показа на ревю в центъра на Петрич красивите етно тоалети.
В програмата участваха певците Джина Иванова, Венцислав Пенев, Соня Георгиева, Георгия Райкова, Борислава Парушева и Васка Наджакова – майка на водещата Мария Силвестър, както и певци и танцьори от ТФ „Бисерче“ Банкя, група за автентичен фолклор „Седмошарица“ от Перник, певици от НЧ „Неофит Бозвели“ Подуене с ръководител радиожурналистката и музикант Илка Димитрова, ФГ „Канарчета“ Нови Искър ,, Емануил Цонев – кавал от НМУ“Л. Пипков“. Силни аплодисменти предизвика Фолклорна певческа група „Чеканки“ от с. Чеканчево с рък. Иванка Недялкова,солово изпълнение на Борис Костадинов и фолклорна групата от село Долно Камарци с ръководител Мария Лесова, която развесели присъстващите с шопски хумор и хубав фолклор. С овации бе посрещнат фолклорен ансамбъл „Граово“ към Младежки дом Перник и Танцов ансамбъл „Огнените“ с ръководител Орлин Иванов от с. Бусманци. Танцьорите поведе не друг, а кметът на село Бусманци - Калоян Стойнев.
В Празника на накита участваха творци и занаятчии, които в арт зона в центъра на Петрич, предлагаха своите творби. Огнян Димитров изнесе беседа „Везбеница –представяне на тайния код на българската шевица“, а маестро Вальо Стамов и музикантката татяна Тончева превърнаха галерията в камерна зала със своите възхитителни изпълнения на пиано.
Домакините от село Петрич – от група за автентичен фолклор към читалище „Оборище“ 1897 също поздравиха жителите и гостите на празника, като най-възрастната участничка Милка Лукова на 86г. пя преди най-малкия участник Борис Костадинов от Долно Камарци.

Организатори на събитието с Община Златица са Български арт и фолклорен център "Нестия" с председател Христо Станков и "България без граници" с гл.редактор Антоанета Титянова - медиен експерт и водещ на събитието.
Текст и снимки Антоанета Титянова