Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Българи и сърби ще търсят следи от легендарни магични създания

Две групи приключенци тръгват от двете страни на границата България – Сърбия в търсене на следи от някогашните митични създания, населявали тези земи. Полубогове, змейове и хали, самодиви, вещици и орисници, орки и таласъми, джуджета и великани са възпявани в легенди и творби на народното творчество. Знаци от тези магични същества се виждат във формите на редица природни феномени. Описани вече и невиждани досега следи от тях ще търсят участниците в тематичния тур „Легендите оживяват“, който стартира на 6-ти и продължава до 8 юни 2021 г.

Българската обиколка се организира от Национален туристически клъстер „Българският пътеводител“. Първата ѝ част ще включва посещение на природни феномени, ще разкрият загадките на пещерни мистерии и ще завърши с Белоградчишките скали. Втората част на маршрута ще отведе търсачите до скални лабиринти и екопътеки.
В същото време от сръбската страна на границата групата, организирана от ЕНЕКА - Асоциация на икономическите експерти (Ниш) ще тръгне от Пирот, за да посети няколко водопади, езера и каньони.
Своеобразната експедиция ще бъде заснета на видео, така че впоследствие всеки ще може да се докосне до магичното богатство на тази част от Балканския полуостров.
„Трансграничният регион България – Сърбия е сочен от американския милиардер и изследовател Ричард Брейнс за едно от петте места в света, доказващи присъствието на митичните създания в миналото. Това е резултат от неговата дългогодишна работа и вяра, че в магическите същества се крие тайната към вечния живот.“ Така започва сценария на тура!

Приключението „Легендите оживяват“ е част от инициативите по проект „Questour - Валоризация и капитализация на неизследваните културни и исторически ресурси в трансграничния регион на България и Сърбия“, съфинансиран от ЕС чрез Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg - ИПП България – Сърбия 2014-2020. Проектът цели повишаване важността на неизследваните туристически културно-исторически маршрути и ресурси в трансграничния регион България-Сърбия, подобряване на туристическите обекти и насърчаване на устойчивия туризъм. Фокусът е върху повишаване участието на общността и ангажираност към устойчивото използване на трансграничните природни, културни и исторически ресурси.

Тази публикация е направена с подкрепата на Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП България-Сърбия 2014-2020, CCI No 2014TC16I5CB007. Съдържанието на публикацията е единствено отговорност на Бенефициента Национален туристически клъстер „Българският пътеводител“ и неговия автор, и по никакъв начин не трябва да се възприема като израз на становището на Европейския съюз или на Управляващия орган на Програмата.