Банер
Discovery Channel отбелязва 70-годишнината от освобождаването на Аушвиц

Документалният филм „Един ден в Аушвиц” разказва историята на жена, оцеляла в лагерите на смъртта. На 25-и януари от 20:00 ч Discovery Channel ни потапя в спомените на жена, надживяла най-трагичния период в съвременната

 история на човечеството и така отбелязва Международния възпоменателен ден на Холокост. Едночасовият филм ще проследи мъчителното завръщане на Кити Харт-Моксън, една от оцелелите от концентрационния лагер Аушвиц, 70 години след освобождаването й. Продукцията е създадена съвместно с Института по визуална история и образование към Университета в Южна Калифорния (USC Shoah Foundation), основан през 1994 г. от Стивън Спилбърг, непосредствено след филма „Списъкът на Шиндлер“.
„ Горди сме, че работим съвместно със Стивън Спилбърг и неговата фондация „Shoah” и излъчваме подобни филми, които достигат до зрителите по цял свят. Документалният филм „Един ден в Аушвиц” споделя със зрителите исторически урок от първо лице, който е важно да бъде предаден на бъдещите поколения, защото с всеки изминал ден губим оцелели и свидетели на събитията”, коментира Дейвид Заслав, президент и главен изпълнителен директор, Discovery Communications.
Кити Харт-Моксън е една от хилядите затворнички на лагера. На 16 години тя и майка й са отведени в нацисткия концентрационен лагер. Двете оцеляват по чудо две години на място, където средната продължителност на живот е 3 месеца заради глада, липсата на вода, тежката работа и болестите в лагера. На 89 години, Харт-Моксън се отправя на емоционално пътуване обратно към Аушвиц, където някога се е борила за живота си. Кити Харт-Моксън показва, че хората притежават силата да оцеляват дори при най-безнадеждните обстоятелства и да запазят човещината си въпреки преживяното.
Аушвиц е комплекс от концентрационни лагери, разположен в Южна Полша. Той е създаден през 1941 г. и е активен до окончателното си затваряне през 1944 г. В Аушвиц Бикернау са били депортирани повече от 1,3 милиона души от цяла Европа. 1,1 милиона от тях са били убити, като 1 милион от тях са били от еврейски произход. Името „Аушвиц” е един от символите на Холокоста, който превръща близо 6 млн. души в жертви на националсоциализма.
По създаването на документалния филм „Един ден в Аушвиц” работят: Стивън Д. Смит, изпълнителен продуцент; Лесли Уилсън, продуцент, Стив Пърсел, режисьор.
Д-р Стивън Д. Смит участва във възпоменателни проекти навсякъде по света. Той е изпълнителен продуцент на „Кибука 20”, посветен на 20-годишнината от отбелязването на геноцида в Руанда.
Дейвид Заслав е председател на комитета „Аушвиц: Миналото е настояще”, глобална комуникационна и образователна програма, подпомагаща официалните дейности по отбелязването на 70-годишнината от освобождаването на германските концентрационни лагери на 27-и януари.
Тони Титянова