Банер
ДИМИТЪР КИРОВ ВЪЗРОДИ БАЛЕТНАТА СЮИТА „АМУР И ПСИХЕЯ”

Композиторът Димитър Киров възроди балетната си сюита „Амур и Психея” с Пазарджишката филхармония под диригентството на Григор Паликаров. Пред изисканата публика, изпълнила до краен предел концертната зала „Маестро Георги Атанасов”, беше изпълнена претенциозна програма, включваща произведения на автори като Моцарт,

Чайковски, Рахманинов, Паганини, а втората част бе гвоздеят на вечерта -
балетната сюита „Амур и Психея”, която е един от малкото опити в тази насока след оперетата на Парашкев Хаджиев „Цар Мидас”. Гост-солист бе Христо Павлов – флейта.
Една вечер още като студент (1995 г.), четейки книги из областта на антична митология, Димитър Киров е силно впечатлен от приказката на Апулей „Амур и Психея” в романа му „Метаморфози” („Златното магаре”). Още същата нощ той нахвърля първите ноти на партитурата, която завършва за изумително кратко време – един месец. Премиерата на балета е в София на 16.07.1995 г. в Зала 1 на НДК. Участие взимат Симфоничния оркестър и балет на Държавния музикален театър „Стефан Македонски”; солисти - примабалерината на Софийската народна опера Веса Тонова (Психея) и Бисер Деянов (Амур), хореография Желка Табакова и диригент Христо Христов.
Сегашното изпълнение на сюитата бе възнаградено с бурни аплодисменти и викове „браво” от екзалтираната публика присъстваща на концерта, което показа, че „Амур и Психея” продължава да вълнува ценителите на изкуството. Димитър Киров бе извикан на сцената и отговаряше на топлото посрещане със сърдечни, дълбоки поклони. На композитора и диригента бяха поднесени букети цветя в знак на признателност за изящното изпълнение, великолепната интерпретация и дирижиране от страна на Григор Паликаров на тази чудесна творба.