Банер
На Катерининден се предпазваме от бяс и шарка

 На 24 ноември църквата чества Света Екатерина. На този ден имен ден празнуват: Екатерина, Катя, Катина, Катерина, Кина.
Църквата почитата Великомъченица Екатерина - девойка от царски александрийски род. Според църковния календар Света Екатерина е покровителка на майките и е живяла по време на царуването на император Максимиан (ІV в.) в град Александрия. 

Майката на Екатерина била християнка, но скривала вярата си, самата Екатерина била девойка с рядка мъдрост и красота. На 18 години тя познавала книгите на философи и поети, изучила и лекарската наука. Тя влиза в деспут с езически жрец, но въпреки, че го печели, е осъдена на смърт и жестоко убита. Войник отсякъл главата на светата девойка. Това станало около 305 г. Преданието разказва, че ангели взели тялото й и го отнесли на Синайската планина. След повече от два века подир смъртта на мъченицата, братята от Синайската обител намерили главата и едната й ръка и пренесли тия свети мощи в храма, който се намира в тяхната обител.
Традиции и обичаи
Хората почитат тази светица заради лечителските й способности при лекуване на болестите бяс и шарка. Рано сутринта в този ден стопанката на дома, която трябва да бъде ритуално чиста (т.е. не е в цикъл), омесва 5, 7, или 9 броя пшеничени питки, които шари с вретеното. После ги маже с петмез, рачел или мед и ги раздава на комшиите. Ако в къщата има малки деца, взема две питки, застава на кръстопът и дава на всеки минувач да си отчупи с думите: "Ха вземи за Света Катерина да ни е край дома и да ни пази от Шарко и Беско!". Всеки трябва да отчупи къшей и след като се прекръсти до три пъти да изрече: "Сполай ти, стопанке, за сладкия залък. Както се лепят пръстите, тъй да се лепи Здравето по децата ти!" "Амин! — дай, Боже!" - отвръща стопанката и гледа на тек (нечетно число) минувачи да свършат питките, че пресечени да са болестите. И вярвали, вярвали хората, че в дом, в който са раздадени такива питки, бяс и шарка няма да влязат. А най-баш песнопойките песни сътворили за Катерининден, с които възпели добротата и неземната красота на мома Катерина: ”... Прочула се Катерина, дор до царя и везиря,че е мома хубавица, хубавица, гиздавица...”.
В Източна Тракия денят се чества като Мишинден.
На 25 ноември имен ден имат Климент и Климентина.
На 26 ноември, Православната църквата почита паметта на Св. Стилиян Пафлагонийски — наречен още Детепазител, защото се възприема като закрилник на бебетата и малките деца. Според данни от негови жития той е родом от Пафлагония (Мала Азия). Живял е в края на IV и началото на V век. Бил е чудотворен лечител на децата, заради което има прозвището „Детепазител”. На иконите най-често се изобразява как с дясната си ръка извършва "благославящ" жест, държи патерица, сочи с дете или с държи в лявата си ръка пеленаче. Почита се особено много като покровител на кърмачетата. (има икона, намира се в черквата на с. Сатовча, Разложко, където Св. Стилиян е прегърнал 14 пеленачета).
Според народната вяра през целия ден не се работи нищо в къщи, за да не боледуват децата. Жените месят и раздават питки и варена царевица за здраве на децата.
На този ден имен ден празнуват всички, които носят името Стилиян и Стилияна, което от гръцки означава „стълб”.