Банер
Рибени кюфтета с девисил

 Продукти: 700 г рибно филе, 100 г пушена скумрия, 1 филия хляб, глава кромид лук, 2 скилидки чесън, 3 г масло, 2 яйца, 1 с. л. млени орехи, черен пипер, 3 листа пресен девесил, лимон. Приготовление: Смилате рибното филе, пушената риба, лука и чесъна. Прибавяте яйцата, маслото, накиснатият в прясно мляко и изстискнй хляб, счуканите орехи. Миксирате продуктите. Овкусявате с солта, пипера и част от нарязания девесил. От каймата оформяте малки кюфтета с диаметър около 12 см. Овалвате в брашно и пържите в олио. Гарнирате с резенчета лимон и с останалия девесил.

Трапезата на Никулден не се вдига през целия ден и гостите се гощават с обредни колаци, наречени „Богов хляб", „Боговица", „Никулденски кравай", „Светец". Най-възрастният член на семейството прикадява ястията за здраве.
Ритуалното ястие за празника е шаран, пълнен с орехи или рибник. Той и хлябовете задължително се изяждат на семейната вечеря.
Костите на никулденския шаран не се изхвърлят, а се изгарят, закопават в земята или се пускат в реката – вярва се, че така ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие.
Други традиционни ястия са варена царевица, жито, постни сърми, чушки, боб.