Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Да научим детето на прошка

Няма нищо по-хубаво от това да започнем новата година на чисто. Повод да забравим лошите мисли, да простим на най-близките си за стари грешки. Точно на това е добре да научим и малчуганите. Конфликтите възникват при децата точно както и при възрастните: понякога почти веднага биват забравени, а друг път продължават дълго. Понякога гневът също е дълготраен. Това поражда необходимостта да поговорим с децата си за човешките емоции, за прошката и за това как да оставим нещо зад гърба си.

Конфликтите се случват

 

Още от най-ранните години на детето, то се въвлича в конфликти. Независимо дали спори с нас или се кара с приятелче заради играчка. В ранна възраст е по-лесно да бъде забравена причината, но когато децата започнат да растат, конфликтите остават в съзнанието им по-продължително. Много по-добре за тях е да се научат да прощават от малки, вместо да се превърнат в гневни и наранени възрастни.

Да опростим сложната идея

Да научим децата си да преодолеят гнева и да простят не е толкова лесно. Дори на възрастните ни е трудно да простим! Децата все още се борят с разбиранията си за себе си, за това, че не са перфектни и правят грешки, както и с неудобството поради тях. Освен това личностните черти на някои хлапета имат допълнителни съпротиви към концепцията за прошката. Но, ако ги научим да прощават, те ще приемат своята неперфектност като хора. Просто бъдете подготвени, че няма да се случи веднага. Когато работим с децата си по посока на разрешаване на конфликтите им със семейството и приятелите, трябва да включим концепцията за прошката като част от дискусията – с думи, подходящи за възрастта на децата, разбира се. Добре е да изясним, че прошката не значи задължително да забравим, но значи да си позволим да бъдем отворени и да не затворим гнева в себе си. Това значи да продължим напред.

Да дадем добър пример за подражание

Един от най-добрите начини да научим децата си да прощават и да не задържат гнева си при конфликт е като им дадем добър пример за подражание. Докато на една майка й е сравнително лесно да прости на малкото си дете за постъпките му, е важно децата ни да видят, че можем да прощаваме и при конфликти с други възрастни хора. Ако детето види, че все още сме гневни след конфликт, ще приеме, че това е „правилният” начин за справяне.

Прошката е важна част от живота и човешките взаимоотношения. Конфликтите се случват, а с тях идва и възможността да се учим и да израснем – ако простим, оставим гнева да отмине и позволим на личността си да се развие. Да научим на това и децата си може да е предизвикателство, но си заслужава. Нека да прощаваме и да учим и другите на прошка, за да имаме по-щастливо и балансирано семейство.