Банер
Не тъгувай по старата работа

Когато сменяме работата си, заедно с новия статус печелим и леко чувство на носталгия. Липсва ни добре познатият колектив, остроумният началник и обичайните бонуси на старото работно място...

 

По високата заплата

Сменяш работата си, защото на сегашното място няма какво да правиш. Спасявайки се от деградацията, отиваш в друга фирма, където имаш повече отговорности, но по-малка заплата.

Какво да правиш: работи за бъдещето. Добрата заплата е хубаво нещо. До известно време това е примамливо, но ако не се развиваш професионално, рано или късно започваш да страдаш от чувство на безполезност. А когато активно се трудиш и поемаш по-трудни задачи, се развиваш, а значи, можеш да се докажеш и с времето да получиш повишение.

 

По старите задължения

Променяш специалността или сферата на действие. Усвояваш нови отговорности и разбираш колко хубаво е било на старото място: там е нямало безкрайни бази с данни, непознати програми и огромен брой абревиатури.

Какво да правиш: напусни зоната на комфорта. На първо време ще се наложи да усвояваш, да грешиш, да задаваш глупави въпроси и да стоиш до по-късно. Такава е цената на усвояването на нови неща или даже професия. Но обърни внимание: фактически получаваш образование, а освен това ще ти платят и пари. Затова се запаси с търпение и смело крачи по кривата пътека, по която си тръгнала. Скоро тя ще стане добре утъпкан път, а с времето ще се превърне в магистрала.

 

По стария начин на живот

Като живееш активно, изцяло принадлежиш на себе си: работиш, занимаваш се със спорт, срещаш се с приятели, намираш време за хоби. След това излизаш в майчинство и започваш да страдаш за миналото време. Нямаш достатъчно пари, независимост, а понякога и увереност в собствените сили.

Какво да правиш: приеми ситуацията и отложи за по-късно покоряването на кариерните висоти. Намери баланс между сегашното си състояние и това, което искаш да постигнеш. Продължавай към целта с по-бавно темпо. Чети книги, бъди в час с промените в твоя отрасъл, поддържай връзка с колегите. И не нарушавай основното правило: всеки ден - минимум едно удоволствие за себе си. Най-важното е правилно да разпределяш отговорностите.

 

Следвай промените

Отдавна се занимаваш с едно и също и работата не може да те изненада. Периодът, когато всеки ден си учила нещо ново или си усвоявала навици, отдавна е отминал и ти е станало скучно.

Какво да правиш: потърси друга работа. За да бъде търсенето ефективно, трябва ясно да си представиш какво искаш да получиш като резултат. Не очаквай, че желаното място веднага ще те намери. Ходейки на събеседвания, ще знаеш за какво си струва да претендираш. И кой знае, може да осъзнаеш, че още не си получила всичко от твоята настояща работа.

 

Лекарство за тъгата

 

Може да тъгуваш за каквото си поискаш. Ако имаш желание и свободно време. А да си сменяш работата периодично просто не е нужно, иначе те чакат неприятни симптоми: скука, раздразнителност, апатия и даже замъглени очи.

Всичко на света се преодолява. Мебелите се чупят, продуктите се изчерпват, а хората се освобождават от своите отговорности. Като се избавяш от старото, отваряш себе си за новото и се движиш напред. Освобождавай се от това, което повече не ти е нужен.