Банер
Как да пестим време, когато сме заети

 Непрекъснато сте заета, работите по 60 часа седмично, спите по шест часа. Обяснявате, че сте твърде заета дори да дишате. Следвайки нашите съвети може спокойно да стигнете до момента, в който ще работите по 45 часа на седмица и ще спите по осем часа на денонощие.

 И ще вършите все същото количество работа. Тайната? Започнете да следите за какво си харчите времето, като изчислите колко време ви отнемат различните дейности като работа, сън и домакинстване.

„Не“ на заблудите

Това да сме заети ни кара да се чувстваме важни.
Защото човек, който има повече време от нас да чете, да гледа филми, да спортува или да се отдава на хобитата си, е егоистичен според днешните разбирания. Или е нехранимайко, който „не знае що е то да си скъсаш гъза от бачкане”. Докато се възмущаваме от такива хора, ние показваме, че сме повече от тях. Защото нямаме време за книги, нямаме време за плетене, отдаваме времето си и сетните си сили за изпълняване на задължения.

Водете си дневник за времето

Някои жени си водят дневник на храненията, ако искат да отслабнат. Ако искате да имате повече време, започнете да водите дневник за времето. Когато видите черно на бяло колко време прекарвате в скайп, в банята или в телефонни разговори с приятелки, ще се учудите, че въобще ви остава време за друго.

Бъдете откровени

Вместо да се оплаквате, че сте правили вечерята в продължение на цял час, признайте си, че ви е отнело само четвърт от него. През останалото време сте се задържали на сериала по телевизията, проверили сте си Facebook-a два пъти и сте пренаредили за пореден път рафта със сувенирите.

Поставяйте си цели

Направете си ограничения за времето, което ви е нужно за дадена дейност – например да не говорите с майка си повече от 10 минути по телефона или да четете задължително по половин час всяка вечер.

Променете начина си на изказване

Вместо да казвате „Нямам време за това”, кажете „Това не ми е приоритет”. Често пояснението е напълно адекватно. Вижте един пример. „Имам време да си изгладя чаршафите, но това не ми е приоритет.” Лесно е, просто няма да гладите сега. Но има по-трудни случаи. Можете ли да кажете: „Няма да ти погледна резюмето, скъпи, защото не ми е приоритет.” А как ви звучи: „Няма да отида на доктор, защото здравето ми не е приоритет.” Там, където видите, че фразата „Няма да го направя, защото не ми е приоритет” не пасва, свършете работата. Но където стои добре значи има начин първо да се свършат други неща.