Банер
Бизнес среща на ниво

 Без да е задължително, практиката показва, че бизнесът върви ръка за ръка с официалните вечери. А дали сте наясно как трябва да се държите на трапезата? Бъдете внимателни, защото гафът на масата може да ви изложи и пред шефа, и пред колегите.

Не закъснявайте

Това е първото впечатление, което ще оставите в партньорите си. Нищо не демонстрира липсата на уважение повече от „модерното закъснение“.
Не забравяйте да изключите телефоните си. Компанията на масата трябва да получи цялото ви внимание.
Когато седнете, разгънете салфетката и я поставeте в скута си. Ако се наложи да станете от масата, я оставете на седалката на стола. В края на вечерята я сложете от лявата страна на чинията.

След сервирането на храната

започнете да използвате приборите отвън навътре. След като сте използвали даден прибор, той вече не трябва да докосва масата. Когато се нахраните, поставяте приборите един до друг така, че дръжките да застанат в долния десен край на чинията (на 16 часа), а върховете им да сочат горния ляв край (към 10 часа).

Никога не взeмайте „назаем” храна или вода

от събеседниците до вас. Вземете предвид правилото ХХВ - хляб, храна, вода. Чинията за хляб винаги стои отляво, храната е в средата, а чашата с вода е отдясно. Това припомняне ще ви спести срама от случайното ви посягане и отливане от чашата на човека до вас.

Вкусете възможността и храната

Не позволявайте на часовника да диктува темпото на разговора и скоростта, с която ще се насладите на вечерята. Вместо това се фокусирайте върху разговорите, използвайте възможността за създаване на контакти.

Съветите на мама

Спомняте ли си какво ви учеше майка ви като малки? Всички онези малки съвети могат да ви бъдат от полза – стойте изправени, яжте на малки хапки, дъвчете бавно и със затворена уста, участвайте в разговора, но не говорете с пълна уста.