Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Напредни в работата

 Искате да бъдете номер 1? Ето няколко малки тайни как да изпреварите конкуренцията си и да напреднете в кариерата!

Намерете си ментор

Основните умения, които използвате в работата си, сигурно сте придобили от контакта с преподавател с подходяща квалификация. Така че защо да не придобиете уменията, необходими за напредване в кариерата, от някой със съответния опит. Потърсете човек, който може да ви предложи съвет, да ви дава информация, обективна оценка и професионална подкрепа.
След като извършите наблюдение върху колегите в офиса и харесате някой за свой ментор, трябва само да спечелите благоразположението му. Във връзката между ментора и „ученика“ не бива да има никаква формалност. Най-напред предложете помощ. Например покажете, че проявявате интерес към проект, по който работи бъдещият ви ментор. Попитайте дали можете да помогнете, за да добиете повече опит. Ако подходите деликатно, без излишно нахалство и човекът, който сте си набелязали, се окаже правилен избор, нещата могат да се развият по-добре от очакваното. Успелите хора са достатъчно интелигентни, за да се сетят какво сте намислили, но ще оценят, че сте се спрели именно на тях.

Уважавайте помощния персонал

Един от основните канали за полезна информация на работното място е административният и помощен персонал. Личните асистенти и рецепционистите знаят това, но някои колеги са твърде заети да се правят на по-висшестоящи, за да им обърнат внимание. Така че задминете конкуренцията, като се държите приятелски и с уважение предлагате помощ на всеки в организацията, било под или над вашето ниво в йерархията. За да успеете, ви трябват както неформални, така и формални източници на информация. Може да сте сигурни, че добрите лични асистенти са сред първите, които научават какво се случва в компанията. В действителност някои от тях знаят какво се случва още преди да е станало. Затова си създайте навик да поздравявате всеки в офиса с „Добро утро“ и от време на време да питате момичето на рецепцията „Нещо ново?“. Може и да получите някоя много интересна и полезна информация.

Не дръжте началника си в неведение

Това е едно от неписаните правила за оцеляване в офиса – не оставяйте шефът да научи лошите новини, поредното гневно оплакване или дори положителното развитие на проекта от друг. Няма по-лоша ситуация за старши мениджъра от това да не е наясно с новините – и после да научи всичко от гневния си ръководител или от някой безскрупулен колега. Затова си създайте навик да уведомявате началника си за неща, които се случват в момента и си заслужава да се знаят от него. Възможно е да бъдете богато възнаградени за усилията си.