Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Водата е най-доброто средство за прочистване на организма

От народната медицина
„Водолечението се е прилагало от нашия народ от най-стари времена. – казва Петър Димков. - Благотворното действие на водата като лечебно средство сега е доказано научно. То е подобно на действието на слънчевата светлина, въздуха и движението”. Според него, порите са отвори на душата, „отпушат ли се всички пори, човек дохожда до естественото си състояние, диша свободно. Чрез дробовете се извършва специфично дишане, а чрез порите става общо дишане. И когато специфичното и общото дишане вървят паралелно, човек е здрав. От състоянието на кожата зависи и състоянието на неговия ум”.
Чаша гореща вода сутрин и на гладно прави чудеса, казва Димков.

За прочистване на организма, той препоръчва да се пият и по няколко чаши гореща вода през целия ден - в продължение на един час и на глътки, докато настъпи силно изпотяване. „Поради неестествения си начин на живот човек е натрупал в организма си млечна и пикочна киселина, които се отразяват вредно върху сърцето и кръвообращението. – казва лечителят. - .За да се изчистят, трябва поне два пъти в седмицата да се предизвиква изпотяване чрез пиене на вода; ще изпиете няколко чаши гореща вода, в която може да изстиска няколко капки лимон. Като се изпотите добре, ще изтриете тялото си с влажна кърпа и ще се преоблечете.” Час след изпотяването, пийте вода със стайна температура, за да се хидратирате.
Не пийте студена вода, съветва Димков. „Водата ще я пиете затоплена или гореща, на глътки, по един литър на ден не е много. Ще дишате дълбоко през носа. Като се научите да ядете, пиете, дишате както трябва, другото само по себе си ще дойде”.
Елементарно хигиенично правилно според него е, всеки ден по три пъти сутрин, на обяд и вечер преди ядене, да изпиваме по една чаша чиста гореща вода, това е „вътрешна” необходима баня. При храненето по стените на стомаха и червата остават мазнини и утайки, които пречат за правилното храносмилане. Горещата вода ги разтваря и регулира процесите в стомаха и червата. „Нали чиниите миете с топла вода, а не със студена?” – добавя известният лечител.

От лекарите
Известният американски лекар д-р Батманджелидж, автор на книгата „Тялото жадува за вода” изтъква множество причини да пием вода непрекъснато. Водата е течната среда, в която се извършва обмяната на хранителни вещества, транспорта на хормони, на ензимите, пренасянето на кислорода.
- Важно е при хранене, както и при диета да се пие голямо количество вода - тя помага на метаболизма, притъпява апетита, изхвърля разградните продукти. Водата е основният разтворител за всички храни, витамини и минерали. Тя участва в раздробяването на храната на по- малки частици. Водата внася енергия в храната. Ето защо храната без вода няма никаква енергийна стойност за тялото. Пийте вода преди и по време на хранене.
- Водата повишава ефикасността на зареждане с кислород на червените кръвни телца в белите дробове. Достигайки до клетките, водата им носи кислород и отнася от тях отпадъчните газове за отлагане в белите дробове. За да дишате с пълни гърди, трябва да се прочиствате с вода. Това важи особено за жителите на големите градове, където има смог, автомобилни газове, цигарен дим
-Водата ни предпазва от различни болести. Дехидратацията предизвиква отлагане на токсични утайки в тъканните пространства, ставите, бъбреците, черния дроб, мозъка и кожата. Водата ще прочисти тези отлагания.Тя е основния лубрикант в ставните пространства и подпомага предотвратяването на артрита и болките в гърба. Липсата на вода повишава нивата на различни метаболити в кръвта и в клетките (на разградните продукти на обмяната), което има токсично действие върху организма. Увеличава се и рискът от развитие на жлъчно-каменна и бъбречно-каменна болест. Дехидратацията е причина и за нарушаване на алкално-киселинното равновесие в организма. Вътрешната среда на организма става по-кисела, което може да доведе и до остеопороза - тъй като една кисела среда на организма означава извличане на калция от костите Рискът от поява на остеопороза се завишава и в периода след менопаузата
- Водата е непосредствено необходима за изработването на всички невротрансмитери, включително серотонина – хормона на щастието. Ако в организма няма достатъчно вода, се появяват се умора, главоболие, нарушена концентрация, намалена памет. Водата е по-добро ободряващо средство от всички напитки по света и няма никакви странични ефекти. Водата помага за намаляване на стреса, безпокойството и депресията, възстановява нормалния ритъм на съня.
Полезни съвети:
- Неизменно правило е да пием минимум 1,5-2 литра вода на ден, за да запазим водното равновесие. Дръжте бутилка вода до себе си – така няма да забравяте да пиете по чаша на всеки час. Плодовите сокове и фрешът не заместват водата, бирата и кафето - също.
- Ако пиете кафе или алкохол, разреждайте ги с много вода – на 50 грама концентрат се падат по 2 чаши вода, за да разградите отровите. Ако пиете вино, също поемайте вода, колкото и да е странно – виното има силен диуретичен ефект и често ходите до тоалетната
- Пръскайте лицето с термална вода на всеки час. Почиствайте кожата си и сутрин и вечер, задължително взимайте хладен душ вечер. Тялото трябва да бъде прочистено отвътре и отвън
- В никакъв случай не пийте студена вода. Водата трябва да е със стайна температура и да се пие на малки глътки, а не наведнъж

От йога
Има много препоръчвани методи за цялостно прочистване на организма, но малко познат у нас е индийският метод, разработен от йогите още от древни времена. Шанкх Пракшалана е индийското наименование на процедура за прочистване с вода, популярна сред йогите, превеждана като Дарът на раковината. Накратко казано – състои се в изпиване на голямо количество солена вода, за предпочитане сутрин.
След процедурата стомахът и червата стават почти стерилни, намалява се мастното съдържание в кръвта и ако се поддържа подходящ режим на хранене в течение на седмица-две, теглото не само спада, а и постигнатите резултати са стабилни.

Неправилното хранене и стреса, замърсената околна среда, различните заболявания неусетно трупат токсини в организма ни. Те са не само в стомаха и червата, започват да засягат кръвоносните съдове, предизвикват високо кръвно, влизат в клетките. Натрупаните токсини в червата са благоприятна храна за гнилостните бактерии, които започват да заместват нормалната чревна микрофлора, вследствие на това не се усвояват витамините и минералите, следват различни алергични реакции. Организмът се чувства „отровен”, засяга се черният дроб и жлъчката.

По тези причини йогите, които се славят със своето дълголетие, правят основно прочистване на организма си всяка сутрин – промиване на носа, изстъргване на езика, пиене на вода на гладно. Веднъж седмично правят пълно прочистване или Шанк Пракшалана.
Какво представлява шанк пракшалана почистването? Първо трябва да подсолим вода до концентрация на физиологичен разтвор. Колкото е солена кръвта, толкова да е солена и водата. Изпива се количество от 600 мл. до 1 л. вода на три пъти – тоест общо около 3 литра. Какво означава да се подсоли до концентрация на физиологичен разтвор? От практична гледна точка, за литър вода вода това са две, равни чаени лъжички. След като се направи разтвора, се изпива това количество вода и се правят 5 упражнения, които спомагат водата да мине бързо надолу. И тъй като тя е солена, не се усвоява, не се абсорбира от тялото и клетките, а минава бързо надолу и изтласква отпадъците и се изхвърля лесно.
Колко пъти се повтарят упражненията? Те се повтарят три пъти. Първо, пиене на вода, после – правене на упражнения, после пак вода, пак упражнения и така, три цикъла. Цялата процедура трае около един час. А след това още около 1-2 часа се ходи до тоалетна и червата се прочистват много добре. При пълната процедура (пурна шанк пракшалана) червата се изчистват като при новородено. Но и този среден вид прочистване също много добре ни изтласква отпадъците. Лекарите, които правят операции, забелязват, че където има гънки на червата, понякога има отпадъци, които стоят с години. Тази силова процедура с вода помага червата да се изчистят много добре. Освен това стимулира храносмилателната система, подпомага тя да работи по-добре, да усвояваме храната по-хубаво и с по-малко храна да се задоволяваме. Тоест, да усвояваме приетите количества по-бързо и да нямаме нужда от повече храна. Отделянето и бъбреците също се почистват, малките песъчинки могат да излязат, кожата се изчиства и общо обмяната се подобрява, кръвта също се пречиства и човек се чувства много лек. След като изпълни тази процедура, човек има чувството, че хвърчи. Толкова лек и свеж е. И не само физически, но и ментално.
Как се процедира по-нататък? След като човек научи тази част, научава и втора процедура, която е промивка на стомаха. Изпива се още около 1 л. или малко над 1 л. вода и тя се изхвърля през устата. Ние го наричаме повръщане, но за йогите не се използва тази дума, за да не се плашат хората. Това изхвърляне на водата е естествен начин. Трябва да бръкнем леко в устата си и водата излиза като фонтан. Това спомага да се извадят стомашни сокове, киселини и да се подобри работата на стомаха. Така че, след като се направи пречистване на червата, се прави почистване и на стомаха. Третата част от пречистването на организма е промивката на носа. Всяка една от процедурите може да се прави отделно. Ако човек не желае, може да не прави първите неща, а само промивка на носа всеки ден. Това също е много добре за прочистване на носа и стимулиране на агия-чакра или това е един важен енергиен център в главата, който отговаря за ума и интуицията.
За какво е полезна промивката на стомаха? Тя е полезна за органите на дишането, тъй като водата излиза със сила, имаме един много голям приток на кръв в областта от пъпа до гърлото и това е с лечебен ефект само по себе си. На хора, които имат астма, които имат белодробни заболявания, които имат подтиснати емоции, които имат буца в гърлото, се препоръчва да правят това прочистване. То въздейства и психически и физически.
Какви упражнения се правят, когато правим промиване? Това са упражнения, които се правят след поемането на водата. Първо се изпива един литър вода и след това се правят упражненията.
. Позите
Прочистването се прави сутрин и на гладно. Изпива се първата доза вода и се правят упражненията. Всяко упражнение се прави по 8 пъти. След това – втората доза вода и нов цикъл упражнения, след това третата доза и третият цикъл. Задължително направете трите цикъла, дори прочистването да подейства междувременно.

Упражнение 1 - Първото упражнение или асана се казва Палмово дърво(Tadasana). Хващаме ръцете на главата, краката са разтворени на нивото на раменете, повдигаме се на пръсти и отпускаме. Вдишването е при повдигане нагоре, издишването при отпускане.
Упражненията задължително трябва да се изпълнят в определения ред, както ги показвам, за да могат да отворят един след друг сфинктерите в червата.
Снимка

Упражнение 2 – Клатещо се дърво (Triyak tadasana). Отново хващаме ръцете над главата и без да отлепяме краката от пода, правим бавни наклони в ляво и дясно. Упражненията се изпълняват първо на лявата посока, защото физиологично така трябва да бъде. Издишването е при наклона, вдишването при изправяне. Ляво-изправяне-дясно се брои за един цикъл. Упражнението е много лесно и всеки може да го направи.
Снимка

Упражнение 3 – Усукване от изправено положение (Katichakrasana). Това упражнение също е много лесно. Вдишваме с ръце встрани и издишваме като усукваме тялото си първо вляво, а после вдясно. Едната ръка обхваща кръста, а другата отива на рамото. Двете завъртания се броят за един цикъл, повтарят се 8 пъти.
Снимка

Упражнение 4 – Усукваща кобра (Triyak Bhujangasana). Следващото упражнение е малко по-трудно, но не е прекалено невъзможно за хората. Лягаме с лице към пода, дланите се поставят също на пода до гърдите и под нивото на раменете. Повдигаме торса като вдишваме, без да отлепяме краката и усукваме тялото встрани като издишваме – първо вляво, а след това в дясно. При завъртането напред, вдишваме. Спираме между усукванията в двете посоки. След като се завъртим, лягаме с чело на земята и си почиваме за малко и след това отново повтаряме усукванията. Цикълът включва ляво-напред-дясно и се повтаря 8 пъти.
Снимка

Упражнение 5 – Усукване в клекнало положение(Udarakarsasana)
Клякаме с разтворени крака, първо левият крак отива надолу, а десния бутаме настрани. Тялото се усуква леко назад и главата също гледа назад. След това се сменя крака и се повтаря същото упражнение само че вдясно.
Снимка

Вариант на упражнение 5 - Усукване от легнало положение (Jathara Parivartanasana)
Хора, които са по-пълни или по-възрастни просто лягат на земята и се усукват настрани. Краката са свити в коленете към корема, ръцете са поставени зад главата и тялото се усуква първо вляво и след това в дясно. Издишването е при извивката настрани. Главата винаги е в противоположната на краката страна.
Снимка

След прочистването е добре да не се приема храна няколко часа. После захранването става с порция бял ориз, сготвена с пречистено масло(гхи) и без сол. На другия ден може да се храните нормално.

Промивка на носа Съдът, с който се прави промивка на носа, се казва „Нети лота”. Практиката за прочистване на носа се казва „Нети”, а „лота” се казва съдчето. Чучурчето на този съд е голямо, но тясно, за да може да се образува налягане вътре и водата със сила да се изтласка по него. Целта е да налеем водата в едната ноздра и тя да изтече през другата. И след това правим обратното. По време на процедурата се диша през устата, която задължително е отворена. Нищо сложно няма, всеки може да направи това промиване.
От къде изтича водата? Между ноздрите има отвор. Много хора, когато преподавам, ми казват „Ама как е възможно, като ми влезе водата в носа, къде ще излезе. Ще ми отиде в ухото, ще ми отиде в гърлото”, чудят се какво ще се случи. Но процедурата е лесна. След промивката носа се подсушава, като се навеждаме и духаме през едната ноздра, през другата, докато вече престане да излиза вода от него.
Колко често може да се прави процедурата с почистването на носа? Може да се прави ежедневно. Пропорцията е половин литър вода, една равна чаена лъжичка морска сол, за предпочитане. Истината е, че когато устата, по време на промивката, е отворена, няма опасност от задавяне.
Как правилно да се изпълнява прочистването на носа? Наклонът на тялото трябва да е 45 градуса и главата трябва да е леко настрани. Ако обърнем главата много надолу, водата наистина ще отиде в ухото. Но дори и да отиде в ухото, няма нищо лошо да стане. Въпросът е да не се задавим. Защото когато плуваме в морето, водата минава от същите места. Няма нищо страшно.
Как помага промивката на носа? С нея се лекуваме от хрема, от синузит, от алергия. Аз имам ученици, които са си помогнали много. В момента, в който почуствате, че имате нещо в носа, нещо ви гъделичка от вътре – бацилите са вътре, правите промивката. Тя се прави също, ако сте ходили на място, където има много болни – кашлящи и кихащи, ако сте били на прашно място, промивката веднага може да се изпълни. Ако имате хрема, промивката се прави 2-3 пъти на ден или сутрин, когато сме здрави просто за профилактика.
Йогите се лекуват и поддържат с естествените природни средства – със звука, със светлината, с водата, с въздуха.
Виктория Милчева